prosze o rozwiazanie tego zadanie nie mam pojecia jak to zrobic
izi: oblicz odległosc obrazu od soczewki i powiekszenie jeśli:
ogniskowa f=4cm
odległośc przedmiotu x=15
y=?
p=?
7 maj 22:14
Damian: pomagam
x=15
wiec
15y= 4y + 60
11y=60
7 maj 22:24
Damian: a co do powiększenia − nie wiem dokładnie...
| | 1 | |
ale zdolnośćskupiająca czyli Z = |
| = 4D D− dioprie  |
| | f | |
7 maj 22:25
izi: a z kad cie sie wzielo to 60y
7 maj 22:32
Damian: jest to wspólny mianownik zeby pozbyc się ułamków
7 maj 22:33
izi: a to p ile bedzie jaki jest wzor na to p
7 maj 22:40
7 maj 22:41
izi: | | 2 | |
w odpowiedzi jest Y= 6 |
|
|
| | 3 | |
7 maj 22:43
Damian: nie potrafie powiedzieć jak policzyc "p"
7 maj 22:43
izi: szkola srednia
7 maj 22:44
%253Cb%253Eizi%253A%253C%252Fb%253E%2520%253Ctable%2520cellspacing%253D%25220%2522%2520style%253D%2522position%253Arelative%253B%2520margin-top%253A0px%253B%2520margin-bottom%253A0px%253B%2520padding-bottom%253A0px%253B%2520text-align%253Acenter%253B%2522%253E%253Ctr%253E%253Ctd%253E%2526nbsp%253B%253C%252Ftd%253E%253Ctd%2520style%253D%2522text-align%253Acenter%253B%2520vertical-align%253Abottom%253B%2520white-space%253A%2520pre%2522%253EY%253C%252Ftd%253E%253Ctd%253E%2526nbsp%253B%253C%252Ftd%253E%253C%252Ftr%253E%253Ctr%253E%253Ctd%2520style%253D%2522white-space%253A%2520pre%2522%253E%253Cdiv%2520class%253D%2522u1%2522%253Ejest%2520wzur%2520na%2520to%2520P%253D%2520%253C%252Fdiv%253E%253C%252Ftd%253E%253Ctd%2520style%253D%2522text-align%253Acenter%253B%2520white-space%253A%2520pre%2522%253E%253Cdiv%2520class%253D%2522u1%2522%253E%253Chr%2520class%253Du2%253E%253C%252Fdiv%253E%253C%252Ftd%253E%253Ctd%2520style%253D%2522white-space%253A%2520pre%2522%253E%253Cdiv%2520class%253D%2522u1%2522%253E%253C%252Fdiv%253E%253C%252Ftd%253E%253C%252Ftr%253E%253Ctr%253E%253Ctd%253E%2526nbsp%253B%253C%252Ftd%253E%253Ctd%2520style%253D%2522text-align%253Acenter%253B%2520vertical-align%253Atop%253B%2520white-space%253A%2520pre%2522%253EX%253C%252Ftd%253E%253Ctd%253E%2526nbsp%253B%253C%252Ftd%253E%253C%252Ftr%253E%253C%252Ftable%253E%250A
7 maj 22:46
7 maj 22:47
Damian: ja nie widzę u mnie błędu... a p wyszło mi że
| | 4 | |
p= |
| wiec sądze ze jest mały błąd w odpowiedziach... co sie zdarza |
| | 9 | |
7 maj 22:53
Damian: | | 4 | |
yyyy sorry wyszło mi że p= |
| |
| | 11 | |
7 maj 22:54
xpt: Nauzcyciel może się przyczepić do tego, że najpierw się podstawia liczby a potem wyznacza y.
Lepiej zrobić tak:
| 1 | | f−x | |
| = |
| / mnożymy :"na krzyż"
|
| y | | fx | |
y(f−x) = 1 * fx / dzielimy przez (f−x)
Powinno wyjśc poprawnie ;
)
@Jakub − ta "wypowiedź" z 7 maj 22:46 to błąd − powstaje on, jeśli przeglądarka wysyła 2 razy
pod rząd ten sam post (to jest takie samo coś jak podwójny identycazny post).
7 maj 22:54
7 maj 22:57
izi: damian a mozesz mi powiedziec jak to zadanie wyliczyles
7 maj 23:00
xpt: y wyjdzie ujemny bo obraz i obiekt znajdują się po przeciwnych stronach soczewki.
Sposób dążenia do wyniku jest dowolny z matematycznego pubnktu widzenia.
Z tego co mi wpojono przez całą moja edukację (i wpajane jest do tej pory) z fizycznego punktu
widzenia sposób poprawny jest tylko jeden.
Trzeba wszystko robić schematycznie według określonego porządku.
Przykro mi bardzo ale takie są fakty (pewnie dlatego nie przepadam za fizyką :P )
7 maj 23:02
Damian: W sumie jak by nie patrzec... masz racje

co do zadanie nie wiem... ale co do całej reszty to
prawda
7 maj 23:03
izi: powiecie mi jak to rozwiazac prosze
7 maj 23:06
xpt: Zadania z fizyki rozwiązuję tutaj wtedy i tylko wtedy gdy jestem pewny swoich obliczeń.
Więc zadanie jest rownież poprawnie rozwiązane.
Co do soczewek to noszę okulary i mogę stwierdzić, że widze przez nie otaczający mnie świat, a
nie moje oczy więc obraz na pewno powstaje po przeciwnej (niż obiekty) stronie soczewki ;)
7 maj 23:08
xpt: izi − moje rozwiązenia jest poprawne i Twój nauczyciel nie powinien się do niego przyczepić.
P obliczasz tylko podstawiając do wzoru (o ile ten wzór, który został podany jest prawidłowy −
dawno nie miałem do czynienia z "P").
7 maj 23:10
izi: | | 60 | |
ale Y wyszlo mi |
| to jest dobrze |
| | 11 | |
7 maj 23:14
xpt: | | 60 | |
mi też wyszło, ze y= |
|
|
| | 15 | |
Z tego co mi wiadomo to w tym wzorze i w tych oznaczeniach stosuje się małe litery f,x,y a nie
wielkie.
Niby to samo, ale inne :
)
7 maj 23:18
izi: to jak to zrobiles bo juz nie mam pomyslu
7 maj 23:19
xpt: napisalem wyżej moją metodę.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Przekształciłem wzór |
| = |
| − |
|
|
| | f | | x | | y | |
tak, żeby wyszło y= cośtam (dokładnie, krok po kroku, jest podane wyżej).
Potem trzeba tylko podstawić za f i za x wartości.
Dlaczego nie można podstawić najpierw tych wartości ? Nie wiem − po prostu w fizyce tak się
przyjęlo, że najpierw się sprowadza wszystko do jednego wzoru a dopiero potem sie liczy.
7 maj 23:26
izi: | | 60 | |
mi caly czas wychodzi tyle |
| |
| | 11 | |
7 maj 23:36
izi: a jak wyliczyc to P
7 maj 23:49
8 maj 00:15