| 2 | ||
cosα= | ||
| √3 |
| 4 | √21 | 4 | ||||
sinα=√1−cos2α=√1− | = | (to | jest pod pierwiastkiem) | |||
| 3 | 3 | 3 |
| sinα | √21 | √3 | √7 | |||||
tgα= | = | * | = | |||||
| cosα | 3 | 2 | 2 |
| cosα | 2 | 3 | 2√7 | |||||
ctgα= | = | * | = | |||||
| sinα | √3 | √21 | 7 |
| 2 | 2√3 | |||
Wiemy, że cosα ∊ <−1, 1>, a tutaj mamy podane: cosα = | = | > 1. | ||
| √3 | 3 |
| √3 | ||
Myślę, że K..... podał błędnie treść zadania, może powinno być: cosα = | ? | |
| 2 |
Oczywiście , coś nie tak .......
Miłego dnia