Objętość graniastosłupa
Tu$ka ;): 1.Objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 40 cm3, a krawędź boczna jest pięć
razy dłuższa od krawędzi podstawy. Oblicz długość krawędzi tego graniastosłupa.
2. Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 32√3 cm3. Oblicz wysokość
graniastosłupa wiedząc, że jest ona dwukrotnie dłuższa od krawędzi podstawy.
7 maj 21:59
Damian: Pomagam
7 maj 22:13
Damian:
7 maj 22:14
Eta: Pomagam
7 maj 22:15
Damian: h = 5a
V = a2 *h = a2 * 5a = 5a3
40 = 5a3
8 = a3
a = 2
h=5a = 10
7 maj 22:16
Eta: Sory
Damian .......... pomagaj
7 maj 22:16
Damian: Drugie analogicznie
7 maj 22:16
Damian: 
nie szkodzi
7 maj 22:16
7 maj 22:28
Tu$ka ;): kurde mam z tym drugim problem, bo tam są te pierwiastki

/ ..wie ktoś jak to zamienić i
zrobić
7 maj 22:30
Eta: zad2/
| | a2√3 | |
V= Pp *H H= 2a Pp = |
|
|
| | 4 | |
a
3√3= 64
√3 /:
√3
a
3 = 64 => a = 4cm więc H= 2*4 = 8cm
8 maj 00:17
Damian:

Oto rysunek wedle prośby
8 maj 07:20
Marta: Ojeej .. to wszystko jest takie porąbane i trudne
16 maj 15:38
Wiśnia ;#62;: zgadzam się
11 cze 16:51
sj: Ndh≤
7 maj 16:35