Czy ktoś mi pomoże z tym zadaniem? Ciąg arytmetyczny
Artemis: Liczbę 210 podziel na siedem składników tak, aby tworzyły one ciąg arytmetyczny i największy z
nich był trzy razy większy od najmniejszego składnika.
7 maj 20:28
Eta: Podpowiadam
7 maj 20:35
Eta:
| | a1 +a7 | |
S7= 210 to |
| *7 = 210
|
| | 2 | |
to a
1 +a
7 = 60
oraz 3a
1 = a
7
więc: 4a
1 = 60 => a
1 = 15
więc a
7 = 3*15 => a
7 = 45
a
7= a
1 +6r => 15 +6r = 45 => 6r= 30 => r= 5
więc te składniki to:
15, 20, 25, 30, 35, 40, 45
7 maj 20:39
daveustro: a
n − ciąg arytmetyczny
S
n = 210
a
7 = 3 a
1
210 = 14 a
1
a
1 = 15
a
7 = 3 * 15 = 45
a
n = a
1 + (n−1)r
a
7 = a
1 + 6r
6r = 45 − 15
r = 5
a
1 = 15
a
2 = 20
a
3 = 25
a
4 = 30
a
5 = 35
a
6 = 40
a
7 = 45
7 maj 20:42
daveustro: no właśnie

Eta, czyli Klara
7 maj 20:43
Artemis: Dziękuję. Dopiero teraz załapałam, że chodzi o "składniki". Cały czas kombinowałam z mnożeniem
i dlatego mi nie wychodziło... Jeszcze raz dziekuje
7 maj 20:43
Ana: zle jest przepisane zadanie, poniewaz w książce (zad7.110) jest powiedziane ze jest to MALEJĄCY
ciąg, co oznacza ze a1= 3a7 a wiec r = −5 a nie 5 a ciag wynosi kolejno
45,40,35,30,25,20,15
17 maj 16:16
5-latek: Jak najedziesz na date to zobaczysz ze to zadanie jest z 2009 r aTY masz ksiazke z którego
?
17 maj 16:20