nie było mnie przez chwilę przed kompem
więc tak:
a1, a3, a5, ....... ,a2n+1 −−− to wyrazy o numerach nieparzystych
więc a1 , a3 = a1 +2r a5 = a1 + 2*2r,.... a2n+1= a1 +(n+1)*2r
tworzą zatem ciąg arytm gdzie różnica jest 2r a ich ilość jest n+1
podobnie ciąg:
a2, a4, a6, ....., a2n −−− o numerach parzystych
a2 = a1 +r a4 = a2 +2r ...... a2n= a1+r +n*2r
też tworzą ciąg arytm o różnicy 2r i jest ich n
korzystamy teraz z sumy podanej w zad.
S2n+1 = 44 i S2n= 33
| a1 +a2n+1 | ||
S2n+1 = | *(n+1} = 44
| |
| 2 |
| a1 +r + a2n | ||
S2n= | *n= 33
| |
| 2 |
| a1+a1 +(n+1 −1)*2r | ||
*(n+1)= 44
| ||
| 2 |
| a1 +r +a1 +r +( n−1)*2r | ||
=33
| ||
| 2 |
| 2a1 +2nr | ||
*(n+1)= 44
| ||
| 2 |
| 2a1 + 2nr | ||
*n= 33
| ||
| 2 |
| 2(a1 +nr) | 2(a1+nr) | ||
*(n+1)= 44 i | *n= 33
| ||
| 2 | 2 |