oblicz pp ostroslupa prawidlowego oraz objetosc z góry dzieki
Prrezes: mozecie mi pomóz z tym zadaniem w graniastosłupie prawidlowym czworokatnym przekatna o dl 20 dm
jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 30 stopni oblicz pp ostroslupa prawidlowego
oraz objetosc z góry dzieki
7 maj 12:52
Squall: Masz przekątną graniastosłupa. Tworzy ona z przekątną podstawy i krawędzią ściany bocznej
trójkąt prostokątny. Z funkcji trygonometrycznych policz długość krawędzi ściany bocznej a
później z tw. Pitagorasa długość przekątnej podstawy. Przekątna podstawy to a√2, więc
policzysz łatwo a i wtedy objętość ze wzoru V=a2*H
7 maj 12:56
Prrezes: a mozesz mi to obliczyc bo nie mam pojecia jak to zrobic
7 maj 13:04
Poszukująca odpowiedzi: jeżeli d=20dm, to z Δ 30, 60, 90 można obliczyć krawędzie.
90→ 20 dm, więc
30→ 10dm
60→10√3 dm
i wtedy juz Pp = 10√3 *10√3
7 maj 13:10
Poszukująca odpowiedzi: a i to Pp jest graniastosłupa
7 maj 13:12
Squall:

x=a
√2
d=20 dm
| | 1 | |
sin30o = |
| =√H{20} ⇒2H=20⇒H=10 |
| | 2 | |
x
2=d
2−H
2
x
2=20
2−10
2=400−100=300⇒x=
√300=10
√3
a
√2=10
√3
a=5
√6 dm
P
P=(5
√6)
2=25*6=150 dm
2
V=150*10=1500 dm
3
7 maj 13:13
Prrezes: dzieki kolego
7 maj 13:19