ciąg , w którym wyrazy są mniejsze od 100
isia: ile wyrazów ciągu an=n2−30n+300 jest mniejszych od 100.
Próbowałam rozwiązać to jak nierówność kwadratową, ale delta wyszła mi mniejsza do zera, więc
nie ma miejsc zerowych − dlatego nie wiem co dalej. Proszę o pomoc........
7 maj 10:07
Karczmar: Mi wychodzi dela 100. pierwiastek 10
Zle przenosisz na druga strone
7 maj 10:14
isia: czyli x1=20 x2=10 i jeszcze narysować wykres paraboli ?
7 maj 10:20
Krzysiek: zeby narysowac wykres paraboli funkcji kwadratowej o danym wzorze musisz miec miejsca zerowe o
ile istnieja, szukasz wspolrzednych wierzcholka paraboli, sa na to wzory, ramiona beda do gory
bo wspolczynnik przy niewiadomej w najwyzszej potedze jest dodatni

powodzenia
7 maj 10:22
isia: Krzyśku a miejsca zerowe dobrze obliczyłam ? x1=20 x2=10 ?
7 maj 10:28
isia: Kaczmar: już wiem skąd ta delta 100, ja zapomniałam o tej setce, od której mają być mniejsze
wyrazy i przyrównałam do zera
7 maj 10:32
Krzysiek: n
2−30n+300<100⇒n
2−30n+200<0
Δ=900−800=100 czyli
√Δ=10
| | 30−10 | | 30+10 | |
x1= |
| =10; x2= |
| =20 |
| | 2 | | 2 | |
7 maj 10:34
isia: DZIĘKUJĘ
7 maj 10:35
Krzysiek: nie ma za co, tez sie musze czasem odmozdzyc liczac delte


spoko
7 maj 10:35
Krzysiek: x
w i y
w to juz chyba sobie policzysz co nie

7 maj 10:36
7 maj 10:37
isia: xw=15 yw=−25 ramiona paraboli w górę miejsca zerowe to 10 i 20,
7 maj 11:03
Krzysiek: tak tak
7 maj 11:04
isia: a jak napisac odpowiedź ?
7 maj 11:08
isia: zbiór wartości funkcji to przedział <−25, do + nieskończoności) − tak wymyśliłam (

)
7 maj 11:28
Squall: n2−30n+200<0
więc bierzesz tylko wartości mniejsze od zera
7 maj 11:32
Bogdan:
Dzień dobry.
an = n 2− 30n + 300, n∊N+
an < 100 ⇔ n2− 30n + 300 < 100 ⇒ n2− 30n + 200 < 0 ⇒ (n − 10)(n − 20) < 0
+ + + +
−−−−−− (10) −−−−−− (20) −−−−−−>x
− −
n∊{11, 12, 13, 14, 15, 16,17, 18, 19}.
Odp.: Mniejszych od 100 jest 9 wyrazów ciągu: a11, a12, ... , a19.
7 maj 11:44
Bogdan:
isia, wszystko jasne?
7 maj 12:29