układ równań.. spradżcie
Milenka: mam pytanie czy dobrze ułożyłam układ równań do teści zadania:
W nieparzystej liczbie trzycyfrowej podzielnej przez 5 suma cyfr setek i dziesiątek wynosi 9.
wyznacz tę liczbę jeśli wiadomo że po zmianie miejscami cyfry dziesiątek i jedności otrzymamy
liczbę o 18 mniejszą od początkowej:
ja myślę iż układ równań będzie wyglądał tak:
x+y=9
100x+10y+5−(100x+50−y)=18
7 maj 21:26
Eta:
x+y= 9
100x +10y +5 −( 100x +50
+y) =18 −−−−− tu masz pomyłkę w znaku
odp:
x= 2 y= 7
czyli 275 − 257 =
18
8 maj 00:03