oblicz wymiary prostokąta
synu77: jakie wymiary powinien mieć prostokątny obrus o obwodzie 8m , aby jego powierzchnia była
możliwie największa?
7 maj 22:26
imię lub nick: powinien być kwadratem
7 maj 22:30
Mickej: hmmm pomagam
7 maj 22:30
Eta:
a, b −− wymiary obrusa a,b >0
2a+2b = 8 =>a +b = 4 => a = 4 − b , to b<4
P= a*b to P(b) = (4 −b)*b
| | −4 | |
P(b) = − b2 +4b max pola jest dla b= |
|
|
| | −2 | |
czyli dla b= 2 to a = 4−2 = 2
więc obrus powinien być kwadratowy o boku 2m x 2m
7 maj 22:32
Eta: Sory Michał , nie napisałam ,że pomagam
7 maj 22:33
Mickej:
Obw=2a+2b czyli
8=2a+2b
b=4−a
P=a*b
a*b=max
a(4−a)=0
−a2+4a=0
wierzchołek
p=2 czyli tak jak ci podpowiedział imie to jest kwadrat
7 maj 22:33
Mickej: bywa
7 maj 22:40