Jestem beznadziejna, ale proszę o pomoc.
Poszukująca odpowiedzi: Witam,
niestety nie potrafię zrobić takiego zadania.
Wykaż, że jeżeli liczba sześciocyfrowa n ma tę własność, że cyfry pierwsza i czwarta są równe,
druga i piąta są równe, trzecia i szósta są równe, to n dzieli się przez 7 , 11 i 13.
7 maj 13:01
Bogdan:
a, b, c − cyfry (a ≠ 0)
7 * 11 * 13 = 1001
100000a + 10000b + 1000c + 100a + 10b + c = 100100a + 10010b + 1001c =
1001(100a + 10b + c) = 7*11*13*(100a + 10b + c).
7 maj 13:19
Poszukująca odpowiedzi: super
7 maj 13:21