Objętość graniastosłupa
Tu$ka ;): 1.Objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 40 cm
3, a krawędź boczna jest pięć
razy dłuższa od krawędzi podstawy. Oblicz długość krawędzi tego graniastosłupa.
2. Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 32
√3 cm
3. Oblicz wysokość
graniastosłupa wiedząc, że jest ona dwukrotnie dłuższa od krawędzi podstawy.
No to zadania dla ambitnych hehe

Ciekawe czy ktoś się pokusi

7 maj 20:57
@Basia: To są moja droga zadania na poziomie gimnazjum, a nie zadania dla ambitnych. Pewnie dlatego
nikt się nie miał ochoty tym bawić.
9 maj 00:35
@Basia:
ad1.
V = P
p*H = a
2*5a = 5a
3
5a
3 = 40
a
3 = 8
a = 2
krawędź podstawy 2, krawędź boczna 10
ad2.
| | a2√3 | | a3√3 | |
V = Pp*H = |
| *2a = |
| = 32√3 |
| | 4 | | 2 | |
a
3 = 64
a=4
H=8
9 maj 00:39
Eta: Basiu

Wczoraj podałam rozwiazanie w takim samym poście
9 maj 00:41
@Basia: Widzisz, młodzież jest beztroska.
9 maj 00:53