pole sześciąkąta foremnego
isia: obl pole sześciokąta foremnego, którego dłuższa przekatna wynosi d1=6 cm
rozwiązanie :
P= 3*3
2*pierwiastekz 3 podzielić przez 2 , P= 27*pierwiastek z 3 podzielić przez 2
proszę zobaczcie czy to jest dobrze
Krzysiek:

skoro duzsza przekatna ma 6 cm, to jej polowa to 3 cm, jej polowa to tez dlugosc boku kazdego z
szesciu trojkatow rownobocznych tworzacych ten szesciokat foremny; dlatego Pole tego
| | 32√3 | | 27√3 | |
szesciokata mozna policzyc; 6* |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |