pole wycinka koła
beatka: w wycinek koła o promieniu 6cm wpisano okrąg o promieniu 2cm, oblicz pole wycinka koła
7 maj 22:32
imię lub nick:

| 4 | | 2 | | 1 | |
| = |
| ⇒ sinα= |
| ⇒ α=30 |
| sin90 | | sinα | | 2 | |
7 maj 22:52
imię lub nick: aha pole
| | π62 | |
P= |
| przez 6 bo ten wycinek jest jedną szóstą całego koła |
| | 6 | |
7 maj 22:55
Bogdan:

Wskazówka:
| | 2 | | 1 | |
sin α = |
| = |
| ⇒ α = 30o |
| | 4 | | 2 | |
2α = 60
o
7 maj 22:56
imię lub nick: hah, wystarczyło sinusa policzyć, ajajjaj.
7 maj 22:58