Podstawą ostrosłupa ABCD jest trójkąt równoboczny
a: Podstawą ostrosłupa ABCD jest trójkąt równoboczny o boku długości √2. Wszystkie ściany
booczne są równoramiennymi trójkątami prostokątnymi. Punkt P został wybrany wewnątrz
ostrosłupa w ten sposób, że wysokości ostrosłupów ABDP, BCDP, ACDP, ABCP opuszczone z
wierzchołka P mają tę samą długość H. Sporządź rysunek i oblicz H.
Nie wiem jak zrobić to zadanie. Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
7 maj 10:43
pazio: postaram się coś wykombinować
7 maj 10:51
luck00: ok poczekam
7 maj 10:52
luck00: no i co, coś wymyśliłeś?
7 maj 11:30
pazio:

ten rysunek jest dziwny. nie potrafię nic z nim zrobić.
H − to te małe wysokości
h − wysokość ostrosłupa
porównujesz objętości:
| 1 | | (√2)2√3 | | 1 | | (√2)2√3 | |
| * |
| *H = |
| h( |
| + 3Pśb)
|
| 3 | | 4 | | 3 | | 4 | |
ściany boczne to równoramienne trójkąty prostokątne.
w nich przeciwprostokątną jest
√3
| | √6 | |
czyli bok ma długość |
|
|
| | 2 | |
wracasz do objętości:
| √3 | | 1 | | (√3 | | √6 | |
| *H = |
| h( |
| + 3* |
| )
|
| 6 | | 3 | | 2 | | 4 | |
| √3 | | h | | 2√3+3√6 | |
| *H = |
| * |
|
|
| 6 | | 3 | | 4 | |
teraz szukasz h. możesz go obliczyć z trójkąta: krawędź ostrosłupa, wysokość ostrosłupa,
podstawiasz do wzoru i masz
7 maj 11:40
pazio: owszem, wymyśliłAM
7 maj 11:40
luck00: Dłuższy czas myślałem nad tym zadaniem. Dzięki wielkie. Sory za EŚ, ale trudno dojść po loginie
z jaka płcią mam przyjemność rozmawiać

Pozdrawiam
7 maj 11:49
imię lub nick: "ściany boczne to równoramienne trójkąty prostokątne. w nich przeciwprostokątną jest √3 " √2,
pazio
7 maj 11:52
pazio: luz, przywykłam już

ludzie nawet mówią, że pazio brzmi męsko
7 maj 11:52
imię lub nick: krawędź będzie równa 1
7 maj 12:00
luck00: pazio, a Ty jak tak trzaskasz te wszystkie zadania to na co się wybierasz?
7 maj 12:01
luck00: Tak, imię lub nick masz chyba rację
7 maj 12:11