ciągi, ciąg arytmetyczny
rzekomy: pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego równa się 1. Stosunek sumy m początkowych wyrazów tego
ciągu do sumy n (m jest różne od n)początkowych wyrazów wynosi m
2:n
2. Znajdź różnicę i wzór
ogólny ciągu.
proszę
7 maj 18:59
rzekomy:
7 maj 18:59
rzekomy:
7 maj 19:08
rzekomy:
7 maj 19:12
rzekomy:
7 maj 19:12
rzekomy: zlitujcie się
7 maj 19:29
Eta: Podpowiadam
7 maj 19:33
Eta: Właśnie się lituję

S
m = U{a
1 +a
m){2}*m
więc:
to:
podstawiając i dzieląc przez
mn
mamy:
| 2 +(m−1)*r | | m | |
| = |
|
|
| 2 +(n−1)*r | | n | |
zatem:
2n +mnr − rn= 2m +mnr − rm
2n − 2m = rn − rm
2( n −m) = r( n −m) => r = 2
więc a
n = a
1 +(n−1)*r => a
n = 1 + 2n −2
to
an = 2n −1
7 maj 19:43
Eta: na początku ...oczywiście jest:
7 maj 19:44
rzekomy: dzięki ogromne!
7 maj 19:52