wyprowadzenie wzoru
Tosia: Czy mógłby ktoś mi pomóc z wyprowadzeniem wzoru na deltoid i z uzasadnieniem, że przekątne
deltoidu przecinają się pod kątem prostym

Oraz z wykazaniem, że przekątne równoległoboku są prostpadłe, to wtedy równoległobok jest
rombem.
AS:

Z definicji deltoidu boki AB i AD są równe.
Wobec tego ΔABD jest równoramienny.
AO jest wysokością tego trójkąta,musi więc być prostopadłą do BD.
Oznacza to,że przekątne AC i BD są prostopadłe, dodatkowo AO połowi
przekątną BD
Pole deltoidu obliczamy jako sumę pól dwóch trójkątów ACB i ACD
P = 0.5*AC*OB + 0.5*AC*OD = 0.5*AC*(OB + OD) = 0.5*AC*BD