proszę o wytłumaczenie!!!
Gimigis: mam mega prośbę...może mi ktoś tak dokładnie wytłumaczyć jak zaznacza się równości i
nierówności z wartością bezwzględną na osi oczywiście

może na przykładzie:
/2x−1/ = 1/2
te / oznaczają wartość bezwzg.
7 maj 20:12
7 maj 20:19
Gimigis: wytłumaczysz
7 maj 20:24
zuźka: /2x−1/=1/2
2x−1=1/2 lub 2x−1=−1/2
2x=3/2 lub 2x=1/2
x= 3/4 lub x=1/4
wartosc bezwzględna z liczby dodatniej jest tą samą liczbą dodatnią w więc musisz znalezc taką
liczbe żeby spełniała tą równosc... a wartosc bezwzględna z liczby ujemnej jest
przeciwieństwem tej liczby... stąd te dwa równania... bo są takie dwie liczby spełniające tą
równosc...
7 maj 21:31
Gimigis: tak zgadzam się

ale mi cały czas chodzi o zaznaczenie na osi...
7 maj 21:50
zuźka: w tym przypadku rozwiązaniem są te dwie liczby czyli na osi zaznaczasz tylko punkty
7 maj 21:51
Squall: Przy równaniach rozwiązaniem są dwa punkty, przy nierównościach zapisujesz w postaci
przedziału.
7 maj 21:53
Gimigis: no właśnie nie mogę tak zwyczajnie zaznaczyć na osi tych punktów...kurcze chyba tego nie
jarze...
mam taka postać w zeszycie: 2/x−1/2/=1/2... i na zadanie mam sobie przypomnieć jak się to
zaznacza
7 maj 22:09
Bogdan:
Niech będzie |x − a|
1. |x − a| = b i b ≥ 0
x − a = −b lub x = b
2. |x − a| < b i b ≥ 0
−b < x − a < b
a − b < x < a + b, x ∊ (a − b, a + b)
|x − a| ≤ b i b ≥ 0
−b ≤ x − a ≤ b
a − b ≤ x ≤ a + b, x ∊ <a − b, a + b>
3. |x − a| > a
x − a <−b lub x > b
x < a − b lub x > a + b, x ∊ (−∞; a − b) U (a + b; +∞)
|x − a| ≥ b
x − a ≤ −b lub x − a ≥ b
x ≤ a − b lub x ≥ a + b, x ∊ ( −∞; a − b> U <a + b; +∞)
7 maj 22:23