Rozłóż wielomian na czynniki
mgd: Może mi ktoś napisać po kolei jak rozłożyć ten wielomian na czynniki
W(x)= x3 + 3x2 −4
W odpowiedziach jest tak :
W(x)= (x −1)(x + 2)2
7 maj 11:38
Damian: POMAGAM
7 maj 11:56
Krzysiek: podzielic musisz dany wielomian przez dwumian (x−1), z twierdzenia bezou wynika to

Moc z
toba
7 maj 11:58
Koczer: a więc tak:
w(1)=1+3−4=0
Teraz dzielisz wielomian przez (x−1)
(x3+3x2−4):(x−1)=x2+4x+4
Czyli powstaje Ci cos takiego:
w(x)=(x−1)(x2+4x+4)
Obliczasz teraz Δ funkcji kwadratowej.
Δ=0
x0=−2
I koncowy wynik to:
w(x)=(x−1)(x+2)2
7 maj 12:01
Damian: Jesli wiesz co to jest twierdzenie Bezout...
dzielniki wyrazu wolnego (−4) to zbior liczb {−1,1,−2,2,−4,4}
w(−1) = −1 +3 −4 =−2≠0
W(1) = 1 +3 −4 =0
wiec wielomian x
3 + 3x
2 −4 jest podzielny bez reszty przez dwumian (x−1)
(x
3 + 3x
2 −4) : (x−1) = x
2 + 4x + 4 = (x+2)(x+2)
Nie będętu dzielił wielomianu bo jest tu troche przy tym pisania... masz podręcznik wiec sobie
spawdzisz



wiec wielomian W(x) możemy zapisać w postaci...
W(x) = (x+2)(x+2)(x−1) = (x−1)(x+2)
2
7 maj 12:02
mgd: ok podzielić Wielomian umiem..
Dzięki wielkie za pomoc
7 maj 12:15
Bogdan:
Można bez dzielenia:
W(x)= x3 + 3x2 − 4 = x3 − x2 + 4x2 − 4 = x2(x − 1) + 4(x2 − 1) =
= x2(x − 1) + 4(x − 1)(x + 1) = (x − 1)(x2 + 4x + 4) = (x − 1)(x + 2)2
7 maj 13:01