Suma kwadratów sinusów
mirek: Wykaż, żę w tójkącie prostokątnym suma kwadratów sinusów jego katów jest równa jeden.
−−−−−−−
czyli tak ?
sinα+sin2β=1
I co dalej? może ktoś pomóc?
7 maj 12:50
kamil: pomagam
7 maj 12:51
kamil:

a teraz przy pomocy rysunku(zaleznosc miedzy bokami) zapisz sinα i sinβ. mam nadzieje ze
wysatarczajaco Cie naprowadzilem. jesli bedziesz mial jeszcze problem daj znac
7 maj 12:55
Squall: Dodam tylko, że tw. Pitagorasa się przyda
7 maj 13:00
Bogdan:
Zadanie jest sformułowane tak:
Wykaż, że w trójkącie prostokątnym suma kwadratów sinusów jego katów jest równa jeden.
Nie ma w zadaniu informacji, że chodzi o kąty ostre, a to oznacza, że trzeba uwzględnić
wszystkie kąty trójkąta, również kąt prosty.
W trójkącie prostokątnym suma kwadratów sinusów kątów nie jest równa1, jest równa 2.
sin
290
o + sin
2α + sin
2(90
o − α) = 1 + sin
2α + cos
2α = 1 + 1 = 2.
Gdyby treść zadania była taka:
Wykaż, że w trójkącie prostokątnym suma kwadratów sinusów jego katów ostrych jest równa
jeden,
to rozwiązanie jest następujące:
sin
2α + sin
2(90
o − α) = sin
2α + cos
2α = 1
Przypominam, że cos(90
o − α) = sinα oraz sin(90
o − α) = cosα
7 maj 13:11
mirek: To zadanie musiało przesnać mojego nauczyciela, bo na krtce, którą mi dał zamazał 2 i zastąpił
1, bo pewnie myślał, ze błąd w druku. ;−) Dziekuję :0
7 maj 13:47