Policz szachistów
mirek: W turnieju szachowym kazdy szachista grał z każdym jedną partię Rozegrano gółem 105 partii. Ilu
szachistów uczestniczyło w tym turnieju?
7 maj 13:45
Eta:
Witam
n −− ilość szachistów n€N+
n − 1 −−− bo rozgrywa partię z każdym innym , ale nie ze sobą
dzielone przez
2 bo nie ma rewanżu ( tylko jedną partię rozgrywają
rozwiąż to równanie i podaj n , pamiętając ,że n€N+
powodzenia, dasz już radę napewno
7 maj 14:19
mirek: n
2−n−210=0
Δ=(−1)
2−4*1*(−210)=841
√Δ=29
tak?
7 maj 14:32
Eta:
mirek ? ..... dlaczego w mianowniku masz
− 2 ..........
sprawdź i popraw

n =
15
7 maj 14:39
mirek: Literówka, która wszystkie oblcizenia popsuła.

Dzięki za pomoc. ;−)
7 maj 14:43