przykład z CKE
Kris_garg: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny , w którym dł krawędzi podstawy = a . Kąt miedzy
krawędzią boczna a krawędzią podstawy = 45 . Ostrosłup przecięto płaszczyzna przechodząca
przez krawędź podstawy i środek przeciwległej jej krawędzi bocznej. Sporządź rysunek i oblicz
pole przekroju?
7 maj 21:28
Mickej:
7 maj 22:07
Mickej: ściana boczna to trójkąt o kątach 45,45,90 i przeciw prostokątnej=a no i oczywiście jest to
trójkąt równoramienny więc jeśli zrobisz porządny rysunek i sie zastanowisz to zadanie nie
sprawi ci problemu
7 maj 22:21
Kris_garg:

b/a=
√2/2
b= a
√2/2
czerwona kropka cos α
a/2
2 = a
√2/2
2 + a
√3/2 −2a
2√6/4cosα
cosα=
√6/3
Wysokość przekroju :
x
2 = (1/2b)
2 + a
√3/2 − 2a
√36/24
i tu mi bład wychodzi znaczy sie w odp jest a
√6/4 a mi wyszło a
√10/4 ?
8 maj 13:58
Kris_garg: Dodaje tez do rozwiązania dwa inne zadania z tego samego zbioru zadań z cke:
Zad. Trójkąt równoraminnny ostrokątny ABC o podstawie AB jest wpisany w okrąg o równaniu
x2 + y2 = 25 . Punkty A i B leża na prostej y = x − 5.
a) Oblicz współrzędne punktów A, B, C
b) Oblicz katy trójkąta ABC
Zad. Dane sa punkt A = (−4 ,32 ) B = (−36 ,16 ) Wykaż że koło o średnicy AB jest zawarte w II
ćw. prostokątnego układu współrzędnych?
8 maj 14:06
Eta: Już rozwiązane w poście "Koczer"
10 maj 00:16