matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 3.11.2009
Zadania
Odp.
1
Kuba:
Polecenie brzmi
blicz granice ciagu liczbowego: an=(4−arctg n)
n
2
koles1515:
dana jest funkcja f(x)=(m
2
−4m)x
2
+2mx+1. a) wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja f osiąga wartość najmniejszą i
1
Andro:
wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji f(x)=log(x
2
−mx+m) jest zbiór liczb rzeczywistych.
1
Andro:
wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji f(x)=log(x
2
1
Andro:
2
6
Andro:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie |x
2
+4x−5|=m ma dokładnie 3 rozwiązania.
8
marcel:
podaj wzór proporcjonalności prostej, określającej zależnośc obwodu kwadratu od długości jego boku. Narysuj wykres tej funkcji wiedząc, że długosc boku kwadratu jest liczbą z przedziału
0
Maciek:
Polecenie brzmi: Oblicz granice ciagu: a
n
=(4−arctg n)
n
10
matmematyka:
kto uczymatmy?
4
Mateusz:
x
2
−x−12
Wykaż że funkcja f(x)=
nie ma miejsc zerowych.
√
−x
2
+4
7
Mateusz:
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=
√
|x|−|x−4|−3
0
Mateusz:
Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie naturalnej n∊{2,3,4,5,6} liczbę dwuelementową zbioru n−elementowego.
0
Zuzia:
:::rysunek::: Za pomocą dwóch ekierek Zuzia narysowała czworokąt w sposób przedstawiony n rysunku. Dwa boki
0
HKS:
arctgx
1
lim / x−>0 / (
) i to podniesione do potęgi
x
x
2
1
Patka:
W Polsce w 2005 roku żyło około 38 200 000 ludzi. Zjadali oni miesięcznie około 231 milionów kilogramów chleb. Oszacuj, ile kilogramów chleba zjadł średnio mieszkaniec Polski w ciągu
9
Patka:
Jeden z kątów trójkąta prostokątnego ma miarę 30 stopni, najkrótszy bok ma długość 8. Jakie długości mają pozostałe boki tego trójkąta ?
1
jujujuju:
Z koła o obwodzie 24π cm wycięto jego część (wycinek) o kącie środkowym 30stopni. Oblicz pole pozostałej części koła .
2
jujujuju:
Z koła o obwodzie 24π cm wycięto jego część (wycinek) o kącie środkowym 30stopni. Oblicz pole pozostałej części koła .
1
xoxo:
Zbiornik ma kształt walca z obu stron zakonczonego półkulami.Oblicz ile litrów płynu wypelni ten zbiornik, jesli pole powierzchni całkowitej tego zbiornika jest równe 3πm
2
, a wysokosc
0
Kaśka:
Witam. mogłabym prosic o jakies wskazówki do tego zadania: Punkty A i D są dwoma kolejnymi wierzchołkami rombu ABCD, a prosta o równaniu y=x+5 jest jego osią symetrii . oblicz
0
nobaaa:
Na kole o obwodzie 8π cm opisano romb o kącie ostrym 60 stopni. Oblicz pole tego rombu.
0
Kaśka:
Punkty A i D są dwoma kolejnymi wierzchołkami rombu ABCD, a prosta o równaniu y=x+5 jest jego osią symetrii . oblicz współrzędne wierzchołków B i C tego rombu , gdy A=(−2,3) i D=(1,−2)
2
Justyna wrrr:
SIN(−270)+tg(0)
cos(−180)+sin(270)
2
Justyna wrrr:
Pilot samolotu musi przed każdym lądowaniem obniżać lot dokładnie pod kątem 10 stopini do poziomu. W jakiej odległości przed lotniskiem powinien zacząć obniżać lot, jeśli leci na
0
joannagl1:
11
Anulka__1990:
−2
narysuj funkcjie y=
−1
x+3
Napisz równanie asynptot tej funkcji
3
Góral:
Na podstawie czego długość promienia wpisanego w trójkąt prostokątny jest równa: r =
a+b−c
2
?
1
agulka252:
Dane są długości boków dwóch trójkątów: 6, 8, 12 oraz 9, 12, 18. Czy trójkąty te są podobne?
8
Anulka__1990:
Narysuj funkcje y=3
x
. Okeśl jej dziedzine,zbiór wartości,miejsce zerowe, monotoniczność tej funkcji.
3
Prosze oblicznie mi to tylko:
Podstawa graniastosłupa jest trapez równoramienny o podstawach 56cm i 28cm oraz wysokości 25cm.
2
Ola :
POMOCY
!Prosze o zamiane na ulamek zwykly nieskracalny
1
olka:
|x|=4x
4
klepacz:
Z miejscowości A do B odległej od A o 160 km wyruszył samochód i rowerzysta. Prędkość rowerzysty jest o 50 km/h mniejsza od prędkości samochodu.
0
jamcia:
log252 log2/3
4
klepacz:
Z miejscowości A do B odległej od A o 160 km wyruszył samochód i rowerzysta. Prędkość rowerzysty jest o 50 km/h mniejsza od prędkości samochodu.
2
Stefan:
:::rysunek::: ABC i CED sa trojkatami rownobocznymi ktore leza na AE
25
Mr Cien:
Witajcie, maturzyści i licealiści! Ten temat dotyczy debaty na temat matematyki nauczanej w szkołach ponadgimnazjalnych. Jestem człowiekiem starającym się wprowadzić ład do szkół. Ale
1
Gerard:
wyznacz liczby P i Q tak aby liczba 3 była dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)=x
3
−5x
2
+px+q
3
karolcia:
ile rozwiązań ma układ równań
1
jamcia:
mam takie zadanie do zrobienia i nie wiem jak się zato zabrać logx= log4+log5+log6
0
jamcia:
mam takie zadanie do zrobienia i nie wiem jak się zato zabrać logx= log4+log5+log6
2
em:
Wykonaj działania:
a − 1
a − 2
a)
+
a
2
− 6a + 9
a
2
− 4a + 3
0
Domiss:
wyznacz licze ujemnych wyrazow ciagu an=n
2
−400
0
LalA:
Styczna do okręgu w punkcie A i sieczna tego okręgu przecinają się w punkcie C, natomiast średnica AD i ta sieczna przecinają się w punkcie B. Oblicz kąty trójkąta ABC, wiedząc, że kąt
10
marcin :
Na egzaminie pisemnym z matematyki należało rozwiazac trzy zadania : 1 z algebry, 1 z geometrii
15
Julka:
dzisiejsza próbna matura
0
MARLENA!:
POMOCY! Może ktoś pomóc.?
0
ola:
Pani Biała,Pani czarna i pani Niebieska zamówiły sobie napojew bialym,czarnym i niebieskim kolorze.Jedna z pan ma biała sukienke,druga czarna,a trzecia niebieska. Nagle jedna z pan
0
BLAMGAM O POMOC:
Podstawa graniastosłupa jest trapez równoramienny o podstawach 56cm i 28cm oraz wysokości 25cm.
3
BLAMGAM O POMOC:
powieszchnia boczna bolca jest prostokątem o wymiarach 12πcm na 6cm. Oblicz objętość i pole powieszchni tego walca. Rozpatrz dwa przypadki
3
Marta15Marta:
W numerze telefonu Magdy występują tylko dwie różne cyfry , których suma jest równa 12.Jedna z cyfr występuje cztery razy , druga dwa razy , a suma wszystkich sześciu cyfr wynosi 38.Jaki
3
ola:
Pani Biała, Pani Czarna i pani niebieska zamowiły sobie napoje w bialym czarnym i niebieskim kolorze.Jedna z pan ma biala sukienke,drga czarna, a trzecia niebieska.Nagle jedna z pan
2
Izka:
ZADANIE Z CHEMII
Sporządź 200g. roztworu soli kuchennej o stężeniu 25%. Oblicz ile gramów soli i wody potrzeba
1
GŁĄB Z MATMY:
rzucamy 3 razy symetryczną moneta. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia przynajmniej jednego orła...
1
GŁĄB Z MATMY:
w pojemniku znajdują się 4 kule białe i 3 kule czarne. Losujemy kolejn bez zwrotu dwie kule. oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwuch kul białych.
6
kemajla:
mam straszny problem z trygonometria. Do pewnego momentu umiem roziwazać i zostaje z takim czymś
0
GŁĄB Z MATMY:
ze zbioru liczb {1,2,....10} losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielonej przez trzy jeżeli wiadomo, że otrzymano liczbę mniejszą niż siedem.
0
GŁĄB Z MATMY:
powieszchnia boczna bolca jest prostokątem o wymiarach 12πcm na 6cm. Oblicz objętość i pole powieszchni tego walca. Rozpatrz dwa przypadki
1
nowy:
na drodze promieni słonecznych które padają na ziemię pod kątem 20(stopni) stoi drzewo o wysokości 3m. W jakiej maksymalnie odległości od drzewa może stać osoba o wzroście 180cm tak
1
Wera:
Styczna do okręgu w punkcie A i sieczna tego okręgu przecinają się w punkcie C, natomiast średnica AD i ta sieczna przecinają się w punkcie B. Oblicz kąty trójkąta ABC, wiedząc, że kąt
0
POMÓZCIE:
1
tomek:
y=2
x+3
0
PROSZE O DOKŁADNE ROZWIĄZANIE :
1
PROSZE O POMOC:
Podstawa graniastosłupa jest trapez równoramienny o podstawach 56cm i 28cm oraz wysokości 25cm. Wysokość graniastosłupa H=10cm.Oblicz pole powieszchni całkowitej bryły.wykonaj odpowiedni
0
gimigis:
http://matematyka.pisz.pl/forum/24850.html
2
Mika:
Mam pytanko wiecie moze kiedy beda wyniki maturki z matmy?
1
0801Daid:
0
matmematyka:
As jestes jeszcze?
33
Hania =):
x
4
−x
2
=
2
DAWIDŁDZ:
ze zbioru liczb {1,2,....10} losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielonej przez trzy jeżeli wiadomo, że otrzymano liczbę mniejszą niż siedem.
3
lal:
Ostrzegawcze znaki drogowe mają kształt trójkąta równobocznego. Produkowane są m.in. w rozmiarach "średnim" − bok ma długość 900 mm − oraz "mini" o boku 600mm. O ile wyższy jest
2
DAWIDŁDZ:
w pojemniku znajdują się 4 kule białe i 3 kule czarne. Losujemy kolejn bez zwrotu dwie kule. oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwuch kul białych.
11
Anulka__1990:
Wykonaj działanie Pamiętaj o założeniach
8
Anulka__1990:
Znajdź liczbę której kwadrat jest równy iloczynowi jej sześcianu i liczby o 2 od niej
1
betka:
pole rombu, którego przekatne różnia się od siebie o 4, jest równe 96. Oblicz długość boku tego rombu.
5
Tom:
Oblicz granice ciągu
2
DAWIDŁDZ:
rzucamy 3 razy symetryczną moneta. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia przynajmniej jednego orła...
3
gossip girl :
1. Student zawarł z bankiem na okres 2 lat umowę w której ustalono , że bank zapłaci odsetki o 5% wyzsze niz roczna inflacja . Po dwuletnim okresie oszczedzania bez kapitalizacji odsetek
1
pytanie z chemi??????:
0
Maturzysta:
Hej Byc moze temat odbiegajacy od pozostalych ale chciałem sie spytac jakie vademecum badz
5
benek:
ile pierwiastków ma równanie liniowe ax+b=0?
5
Ania:
hej ; ) pomoże mi ktoś w tych zadaniach .? Proszę
2
matoł z matmy:
:::rysunek::: Kąt środkowy w kole o środku O ma miarę 125
o
. Ramiona kąta przecinają okrąg w punktach A i B
0
Nelly91:
Cześć. Proszę o pomoc w poniższych zadaniach, ponieważ siedzę nad nimi już sporo czasu, ale nie potrafię nic wymyślić. Co tylko spróbuję policzyć, wychodzą jakieś głupoty.
1
MIKOŁAJ:
BARDZO PROSZĘ O POMOC Z ROZPISANIEM ŻEBYM MÓGŁ ZROZUMIEĆ JESTEM NIE NAJLEPSZY Z MATMY
0
nowy:
na drodze promieni słonecznych które padają na ziemię pod kątem 20(stopni) stoi drzewo o wysokości 3m. W jakiej maksymalnie odległości od drzewa może stać osoba o wzroście 180cm tak
0
al:
w rzucie pewna moneta orzel wypada dwukrotnie czesciej niz reszka. Podaj rozklad prawdopodobienstwa dla doswiadczenia polegajacego na rzucie ta moneta.
0
benek:
bardzo prosty algorytm: ile pierwiastków ma równanie liniowe ax+b=0 ?
0
al:
w rzucie pewna moneta orzel wypada dwukrotnie czesciej niz reszka. Podaj rozklad prawdopodobienstwa dla doswiadczenia polegajacego na rzucie ta moneta.
0
Ja:
Ostrzegawcze znaki drogowe mają kształt trójkąta równobocznego. Produkowane są m.in. w rozmiarach "średnim" − bok ma długość 900 mm − oraz "mini" o boku 600mm. O ile wyższy jest
8
Marta:
Prosze o pomoc
14
pytanie z chemi??????:
oblicz stopnie utleniania pierwiastków: N
2
?WIE KTOS MOŻE JAK TO ZROBIĆ
1
hellp mee !!:
:::rysunek::: obcienk eh jest jedna z podstaw trapezu efgh druga podstawa ma dlugosc 3 cm narysuj ten trapez
1
Www:
W Polsce w 2005 roku żyło około 38 200 000 ludzi. Zjadali oni miesięcznie około 231 milionów kilogramów chleb. Oszacuj, ile kilogramów chleba zjadł średnio mieszkaniec Polski w ciągu
5
Monia:
[C[Narysuj prostą β i zaznacz na niej punkt C. Skonstruuj okrąg o promieniu 2 cm. tak aby prosta β była styczna do okręgu w punkcie C. Ile rozwiązań ma to zadanie?]]
19
gimigis:
mogę prosić o jakieś wskazówki
mam takie zadanie − układ równań
1
kika:
kwadrat o boku 4 cm obraca się dookoła prostej zawierającej jeden z boków. oblicz pole powierzchni bocznej, pole powierzchni całkowitej i objętość powstałej bryły.
1
kika:
Objętość walca jest równa 72π
3
. oblicz średnicę d jego podstawy gdy wysokość walca jest równa 8 cm. oblicz Pole całkowite tego walca.
10
marcin :
Kto mi pomoże
0
kika:
prostokąt w którym przekątne o długościach 8 cm przecinają się pod katem o mierze 60 stopni, obraca się dookoła dłuższego boku. oblicz pole powierzchni bocznej i objętość powstałej
2
Patka:
Czas wahnięci ciężarka przywiązanego do nitki zależy od długości nitki. Aby obliczyć po ilu sekundach ciężarek wykona pełne wahnięcie wystarczy pierwiastek kwadratowy z długości nitki (w
2
koral:
Pan Nowak spłacił dług w wysokosci 2040 zł w 12 ratach, z katórych kazda była mniejsza od poprzedniej o 60 zł. Ile wynosiła pierwsza rata?
0
kika:
wysokość walca jest o 6 większa od średnicy jego podstawy, a pole całkowite równe 378 π . oblicz objętość walca.
0
Patka:
1
Pati:
pomocy mam to na jutroo
środkowe w trójkącie ABC przecinają się w punkcie P odległym od wierzchołka A o 6cm. Wobec tego środkowa poprowadzona na bok BC ma długość: a) 12cm B) 9cm
3
P:
Dźwięk w wodzie pokonuje w ciągu 1 sekundy drogę równą 1,4 * 10
5
cm. Wynika stąd że prędkość dźwięku w wodzie wynosi:
2
Anulka__1990:
Dane są wielomiany W(x)=−4x+8, P(x)=x
3
−2x+1 ,Q(x)=−5x
3
+x−4 .Zapisz w jak najprostrzej postaci.
0
kika:
kulę ołowianą o średnicy 10 cm przetopiono na stożek o promieniu podstawy długości 5 cm. jaką długość ma tworząca tego stożka?
46
j:
3a
3
* (2a
2
b
5
)
2
: 18(a
2
b)
4
* b
5
1
kika:
oblicz jak zmieni sie pole powierzchni kuli a jak zmieni sie objętość, gdy:
0
kika:
wiedząc że objętość kuli jest równa 36π
4
, oblicz pole jej powierzchni.
0
kika:
przyjmijmy, że jabłko jest kulą o średnicy 8 cm. obierając je zdejmujemy skórkę o grubości 1 mm. oblicz, jaką część objętości kuli stanowi obrana skórka jabłka..
2
Alicja:
:::rysunek::: Blaty dwóch stołów narysowano w jednakowej skali.
0
Anulka__1990:
−2
Narysuj funkcję y=
−1 Napisz równanie asymptot tej funkcji.
x+3
0
Anulka__1990:
Narysuj funkcje y=3
x
.Określ jej dziedzinę,zbiór wartości,miejsce zerowe,monotoniczność taj funkcji.
0
Alicja:
:::rysunek::: Blaty dwóch stołów narysowano w jednakowej skali.
0
kika:
przekrój osiowy stożka o promieniu r jest trójkątem prostokątnym. oblicz pole powierzchni tego przekroju i objętość stożka.
5
Anulka__1990:
Rozwiąż równanie
1
Anulka__1990:
Rozwiąż równanie
0
Anulka__1990:
Rozwiąż równanie
2
kika:
w stożku tworząca ma długość 8 cm, a pole podstawy stanowi 20% pola powierzchni całkowitej. oblicz objętość stożka.
1
koral:
prosta y=
√
3
x − 2 jest nachylona do osi Ox pod katem?
1
matmematyka:
jest jakis nauczyciel z matmeatyki
9
kika:
Stosunek pola powierzchni bocznej stożka do jego pola powierzchni podstawy jest równy 2. wysokość stożka ma długość 3 cm. oblicz objętość tego stożka.
3
kika:
Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 3 cm i 4cm obraca sie dookoła mniejszej przyprostokątnej, a następnie dookoła większej przyprostokątnej. oblicz stosunek objętości
0
kika:
Rozwinęcie powierzchni bocznej walca jest kwadratem o przekątnej długości 4{2}. Oblicz pole przekroju osiowego walca.
2
Anulka__1990:
Wykonaj działania. Pamietaj o założeniach.
0
kika:
Oblicz jak zmieni się pole powierzchni bocznej i objętość walca, gdy:
4
nowy:
wiedząc że tgα jest kątem ostrym oblicz pozostałe wartości
5
nowy:
oblicz wartość wyrażenia
4
Anulka__1990:
Dla jakich wartości a i b wielomiany P(x)= (x
2
−5)
2
i Q(x)=x
4
+(a−3)x
3
+bx
2
+25 Są równe
0
Anulka__1990:
2
−5)
2
i Q(x)=x
4
+(a−3)x
3
+bx
2
+25 Są równe
0
Anulka__1990:
2
−5)
2
i Q(x)=x
4
+(a−3)x
3
+bx
2
+25 Są równe
3
Anulka__1990:
Okresl dziedzine wyrażenia.
2x−25
x
2
−7x+10
2
Anulka__1990:
Rozwiąż równanie a) x(x+4)
2
(x−2)=0 b) x
3
−2x
2
−9x+18=0
13
Anulka__1990:
Rozłóż wielomian na czynniki a) W(x) = −6x
4
− 26x
3
−8x
2
b) W(x) = (3x
2
−x−4)(x
2
+2x+1)
1
Michał:
Przygotuje ktoś mi próbny sprawdzian z rachunka algebraicznego bo jutro mam z tego klasówkę
?
1
koral:
W ciagu arytmetycznym drugi wyraz wynosi 7, a piety 14. Roznica tego ciagu wynosi?
4
MMM:
rozwiąż równanie: a)
√
49−14x+x
2
=1
21
elka:
Rozwiąż Równania: a) (
√
32
)
3x−5
=(0,25)
2x−7
5
M:
Proszę o pomoc, wiem że to jest banalne, jednakże dzisiejsza próbna matura z matematyki doprowadziła mnie do nizin umysłowych.
0
al:
30
cichy :
0
matmematyka:
AS moge zad Ci pytanko?
1
SĄ TU AMBITNI?:
który zapis jest poprawny
? a) IABI− średnica
11
matmematyka:
kto sie tu dobrze zna na matmie?
2
marta:
chciałabym spr czy mam dobry wynik Rozwiąż równanie:
0
BŁAGAM:
W urnie jest n kul białych i m kul czarnych, gdzie m i n są względnie pierwszymi liczbami naturalnymi, których iloraz nm jest ułamkiem okresowym 0,(63). Zakładamy, że wylosowanie
2
xoxo:
Liczby 4, x ,9 sa kolejnymi wyrazami ciagu rosnącego geometrycznego. Liczba x jest równa?
1
Black Virgin:
1
1
Mama chce rozlać 13 kg miodu do słoików mieszczących po 1
i 2
. Ile słoików
2
2
każdej wielkości musi przygotować?
7
Dominisia:
logarytm wartość bezwzględna...
2
Lusii:
Bardzo bym prosiła o pomoc w tym przykładzie bo mi wychodza bardzo głupie wyniki trzeba rozwiązać równanie
1
Lusii:
log
2
(log
3
)=0
3
Anka:
Do jakiej prostej jest prostopadła prosta y= −3x +2
8
loka:
Wspólrzedne wierzchołka paraboli będącej wykresem funkcji y=−2(x+1)
2
− 3 wynosza:
0
Krzysiek:
zadanko:
0
ola:
oblicz x=2
2
log
2
5
+log
1
/9
9
7
zosia:
Proszę o jakieś wskazówki do zadań: 1.Stosunek długości przekątnych rombu ,którego bok ma długość 8 ,jest równy 4:3.Oblicz pole
2
olka18:
określic położenie prostej 1:x+y−2=0 względem okręgu o równaniu x
2
+y
2
=0
0
madzia 198:
określić dziedzinę funkcji f(x)=log
5
(x−3)+log
5
(8−x)
0
madzia 198:
podać zbiór wartości funkcji f(x)=5
x
−1
167
malina18:
ja już po maturze pisac wrazenia dla mnie najlatwiejsze zamkniete najgorszy z dowodem zadanie i czytaniem ksiazki
4
Loona:
1. Rzucamy kostką do gry. Rozważmy zdarzenia : A− liczba oczek podzielna przez 3; B−liczba oczek jest liczba pierwszą; C− liczba oczek jest mniejsza od 5. oblicz prawdopodobieństwa
5
luki:
2x
log
2
/
3
x
=
4
√
32/3
0
Kamil Gr:
Szukam informacji do referatu na temat konkretnego logarytmu a
x
=log a
x
. Jakie będą podstawy dla 3 , dla 2 i dla 1 wyniku ?
0
Klaudia W:
Spośród siedmiu dziewcząt, czterech blondynek i trzech brunetek losowo wybrano dwie, które pojadą limuzyną na bal. Oblicz prawdopodobieństwo, że limuzyną pojedzie co najmniej jedna
3
Monika L:
Ile kropli wody o średnicy 2mm zmieści się w szklance w kształcie walca o promieniu 3cm i wysokości 8cm.
?
0
123:
Witam. Wczoraj wieczorem nie mogłem 'dopchac' sie na stronke
.Naszczeście, teraz jest o wiele mniej
0
123:
Witam. Wczoraj wieczorem nie mogłem 'dopchac' sie na stronke
.Naszczeście, teraz jest o wiele mniej