Funkcja kwadratowa - zadania z parametrem
Nelly91: Cześć. Proszę o pomoc w poniższych zadaniach, ponieważ siedzę nad nimi już sporo czasu, ale nie
potrafię nic wymyślić. Co tylko spróbuję policzyć, wychodzą jakieś głupoty.
1. Wyznacz wartości parametru m, dla których suma odwrotności dwóch różnych pierwiastków
równania mz2−2x+m=0 jest nieujemna.
2. Dla jakich wartości parametru m dwa różne pierwiastki równania −2x2+mx−2m=0 są większe od
1?
3. Wyznacz wartość parametru b, wiedząc, że dwa różne pierwiastki x1 i x2 równania 6x2+bx+1=0
spełniają warunek:
a) x1+x2=4 (tu powinno wyjść −24, a mi wyszło 24)
b) |x2−x1|=1/6
4. Sprawdź czy istnieje taka liczba m, że dwa różne pierwiastki x1, x2 równania x2+mx+m=0
spełniają warunek: (1x1+x2)(1x2+x1)=92
5. Wyznacz wartości parametru m, dla których dwa różne pierwiastki x1, x2 równania
2x2+(2m−1)+2m+1=0 spełniają warunek x12+x22>1
6. Dla jakich wartości parametru m nierówność jest prawdziwa dla każdej liczby rzeczywistej x?
a) mx2+mx−1<0
b) (m−1)(m+1)x2+(m−1)x+14>0
Jeśli ktoś rozumie te zadania i wie jak je rozwiązać, proszę o pomoc, chociaż o wskazówki jak
co zrobić, a ja postaram się wedłuch tych wskazówek sama coś rozwiązać.
3 lis 17:09
an: x2−4x+6−5m=0
Δ=0
18 wrz 20:26
,:
1.
wzory Viete'y
| 1 | | 1 | | x1+x2 | | −ba | | b | |
| + |
| = |
| + |
| =− |
| |
| x1 | | x2 | | x1*x2 | | ca | | c | |
u nas b= −2, c=m, podstaw do warunku i wylicz
18 wrz 20:35
,: i jeszcze warunek, że delta ma być większa od zera
Δ=4−4m2>0
18 wrz 20:37
,: 3.
a)
x
1+x
2=4
b=−24
| | b2 | | c | | 1 | |
x22−2x1x2+x12=(x1+x2)2−4x1x2= |
| −4 |
| = |
| |
| | a2 | | a | | 36 | |
| b2 | | 1 | | b2−24 | | 1 | |
| −4* |
| = |
| = |
| |
| 36 | | 6 | | 36 | | 36 | |
b
2−24=1
b
2−25=0
(b−5)(b+5)=0
b=5 lub b=−5
18 wrz 20:46
,: 2.
delta większa od zera i iloczyn większy od 1
18 wrz 20:50
,: 5.
x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2
18 wrz 20:51
,: 6.
a)mx2+mx−1<0 jest prawdziwe dla każdego x, jeżeli cały wykres leży pod osią ox,
czyli a=m<0 i Δ<0
1. m<0
2. Δ=m2+4m=m(m+4)<0
m=0, m= −4
m∊(−∞,−4)∪(0,+∞)
z 1 i 2 m∊(−∞,−4)
18 wrz 20:55
,: b)
tu wykres ma być nad osią
1. (m−1)(m+1)>0
2. Δ<0
1. m∊(−
∞,−1)∪(1,+
∞)
| | 1 | |
2. (m−1)2−4* |
| (m−1)(m+1)=(m−1)[(m−1)−(m+1)]=(m−1)(m−1−m−1)=−2(m−1)<0 |
| | 4 | |
−2m+2<0
−2m<−2
m>1
z 1 i 2 m∊(1,+
∞)
18 wrz 20:59