logarytmy
Marta: Prosze o pomoc
1. Wiedząc, że log2=0,30 i log3=0,48 oblicz:
a) log 18
c) log5
2. Liczby dodatnie a,b,c spełniają warunek log
4c=log
3b=log
2a=2 Oblicz
√abc
3. Przyjmując, że a=log
310 i b=log
35, wyraź za pomocą a i b wartośc logarytmu:
a) log
350
b) log
3500
c) log
3250
d) log
32
3 lis 17:01
kaz: 2.
a=2
2=4
b=3
2=9
c=4
2=16
√abc=
√4*9*16=
√576=24
3.
a)log
350=a+b
b)log
3500=2a+b
4 lis 01:31
norka:
kaz 
muszę się "wciąć"
√abc=
√4*9*16 = 2*3*4= 24
4 lis 01:37
Marta: dzięki a czy ktoś może umie rozwiązac 1 zadanie?
4 lis 20:14
Marta: bardzo proszę o pomoc w 1 zadaniu
5 lis 17:15
Marta: czy naprawde nikt ni wie
6 lis 19:21
imię lub nick: log18=log3*3*2=log3+log2+log3
6 lis 19:26
kaz: 1)
log18=log(2*3*3)=log2+log3+log3=0,30+0,48+0,48=1,26
| | 2 | | 2 | |
log6 |
| =log(2*3)+log( |
| )=log2+log3+log2−log3=0,3+0,48+0,3−0,48=0,6 |
| | 3 | | 3 | |
6 lis 19:30
Marta: dzięki, a jak rozwiązać podpunkt c w zad1
12 lis 17:35
Marta: bardzo proszę o pomoc w zadaniu 1 podpunkt c
24 lis 08:32
Nikka: może tak
| | 10 | |
log5 = log |
| = log10 − log2 = 1 − log2 = 1 − 0,30 = 0,70 |
| | 2 | |
24 lis 09:23
Marta: wielkie dzięki
24 lis 12:25
ema:
25 wrz 18:10
wiktoria: log2 * log = ?
1 paź 14:56