l
lal: Ostrzegawcze znaki drogowe mają kształt trójkąta równobocznego. Produkowane są m.in. w
rozmiarach "średnim" − bok ma długość 900 mm − oraz "mini" o boku 600mm. O ile wyższy jest
trójkąt znaku drogowego typu "średni" od trójkąta znaku typu "mini"?
A. 212mm B około 260 mm C 300mm D około 520mm
3 lis 17:40
Zbronek: h=a√3/2
3 lis 17:52
lal: A jakieś obliczenia tego ? ;s
3 lis 18:10
godzio187: a
1=900mm
a
2=600mm
| | a√3 | |
h w równobocznym to |
|
|
| | 2 | |
czyli:
| 900√3 | | 600√3 | |
| − |
| =150√3≈260 |
| 2 | | 2 | |
3 lis 18:14