Funkcjaaaa
Anulka__1990: | | −2 | |
narysuj funkcjie y= |
| −1 |
| | x+3 | |
Napisz równanie asynptot tej funkcji
| | a | |
wiec mam Postać kanoniczna funkcji to y= |
| +q |
| | x−p | |
gdzie x=p = równanie asymtoty pionowej
y=q= równanie asymptoty poziomej
s= środek symetrii hiperboli
wiec z tych danych moge napisać ze rownanie asymptoty pionowej to x=3
a rownanie asymptoty poziomej to y=−1
i co musze dalej zrobic

by narysować tą funkcje
3 lis 20:16
Anulka__1990: Proszę o pomoc..
4 lis 10:46
Anulka__1990:

mam tak rownanie asymptoty poziomej y=−1
rownanie asymptoty pionowej x=3
środek symetrii s= [3,−1]
| | −2 | | −2 | |
y= |
| −1 przesuwam wykres funkcji y= |
| o wektor w= [3,−1] |
| | x+3 | | x | |
−2 1
−1 2
1 −2
2 −1
czy to jest dobrze

i teraz zaznaczam te punkty na wykresie na rysunku narysowałam to
i czy to juz koniec
4 lis 11:36
Nikka: asymptoty to takie proste, których wykres funkcji w ogóle nie przecina
musisz je narysować i przesunąć wykres narysowanej funkcji w wektor
4 lis 11:42
Anulka__1990:

te przerywane to asymptoty

tak ma wygladać rysunek
4 lis 11:58
Nikka: nie przesunęłaś wykresu, wykres funkcji z treści zadania nie może przecinać asymptot, to co
narysowałaś to wykres funkcji −2/x
4 lis 12:05
Anulka__1990: to ja niewiem jak to zrobic.. mogłabyś narysować mi jak ten wykres powinien wyglądac?
4 lis 12:05
Anulka__1990:

to na zielono tak powinno być przesunięte
4 lis 12:11
Nikka: mniej więcej
4 lis 12:29
Anulka__1990: hmm mniej wiecej

co mam poprawic?
4 lis 12:31
Nikka: jest ok, wiesz jak się rysuje tutaj wykresy
4 lis 12:34
Anulka__1990: Baardzo dziekuje za wskazówki

rysowanie wykresow tu jest proste
4 lis 12:36