zadanko
nowy: wiedząc że tgα jest kątem ostrym oblicz pozostałe wartości
| 2sinα+3cosα | |
| , gdy tgα=2 |
| cosα−3sinα | |
3 lis 15:39
....: tg=2
sin
−−−−−−=tg sin2+cos2=1
cos
sin=2cos 4cos2+cos2=1
√5
cos=−−−−−−−
5
cos z jedynki albo po prostu z jedynki trygonometrycznej lub sin=2 cos
3 lis 15:48
nowy: ale ktoś może to dokładnie



?
3 lis 16:36
godzio187: tworzy się układ równań, nie bede pisac α zeby nie tracic czasu
1=sin
2+cos
2
2cos=sin −> podstawiasz to do drugiego równania
1=4cos
2+cos
2
1=5cos
2
| 1 | |
| =cos2 /√ i odrazu usuwam niewymierność
|
| 5 | |
3 lis 16:44
godzio187: podstaw cos do 2cos=sin i oblicz
3 lis 16:44