pomocy z trygonometrią
nowy: oblicz wartość wyrażenia
oraz
tg10tg20tg30tg40tg50tg60tg70tg80
3 lis 15:36
godzio187: pomagam
3 lis 15:42
godzio187: sin35=sin(90−55)=sin55
| cos35 | | sin35 | | sin35 | | sin55 | |
| * |
| = |
| = |
| =tg55
|
| cos55 | | cos35 | | cos55 | | cos55 | |
tg10*tg20*tg30*tg40*tg50*tg60*tg70*tg80
tg80=tg(90−10)=ctg10
tg70=tg(90−20)=ctg20
tg60=tg(90−30)=ctg30
tg50=tg(90−40)=ctg40
a wiemy ze tgα*ctgα=1
czyli
tg10*tg20*tg30*tg40*tg50*tg60*tg70*tg80=tg10*tg20*tg30*tg40*ctg40*ctg30*ctg20*ctg10=1
3 lis 15:47
godzio187: początek źle
sin35=sin(90−55)=cos55
| | cos55 | |
czyli na koncu wyjdzie 1 |
| =1 |
| | cos55 | |
3 lis 15:51
nowy: ok
3 lis 15:51
marcin :
Na egzaminie pisemnym z matematyki należało rozwiazac trzy zadania : 1 z algebry, 1 z geometrii
i 1 z trygonometrii. Wsrod 100 kandydatow przystepujacych do egzaminu rozwiazało :
* zadanie z algebry − 80 kandydatow
* zad.z geometrii − 70 kand.
* z trygonometrii − 60
* wszystkie trzy zadania − 30
* zadania z algebty i geometrii − 60 kand.
* zadania z algebry i trygonometrii − 50 kand.
* zadania z geometrii i trygonometrii − 40 kand.
Ilu kandydatow nie rozwiazało zadnego z zadań ?
3 lis 16:15