proszę o wskazówki
gimigis: mogę prosić o jakieś wskazówki

mam takie zadanie − układ równań
sin
2x + cos
2x = 1
3 lis 16:51
Zbronek: z pierwszego sinx=3cosx/4 wstaw do drugiego
3 lis 18:14
....:
| | 3cos | | 3cos | | 9cos2 | |
( |
| )2+cos2=1 ( |
| )2= |
|
|
| | 4 | | 4 | | 16 | |
3 lis 18:17
gimigis: a skąd się wzięła ta jedynka przed 9/16
3 lis 20:17
matmematyka: heehe widze matura
3 lis 20:19
gimigis: nie jeszcze

za rok

możesz pomóc
3 lis 20:21
godzio187: | | 9 | |
bo cos2+9/16cos2 to 1 |
| |
| | 16 | |
3 lis 20:23
gimigis: to mam potraktować cos
2 = 1
3 lis 20:24
matmematyka: ponoz razy cos i podstaw do 1 tryg
3 lis 20:24
gimigis: co mam pomnożyć
3 lis 20:27
matmematyka: obustronnie
3 lis 20:31
gimigis: | 9 cos2x | |
| + cos 2x = 1 / cos to mam pomnożyć  to nie wiem co to powychodzi  |
| 16 | |
3 lis 20:34
matmematyka: nie wiem co ty robisz 1 co napisales to razy cos
3 lis 20:35
matmematyka: zreszta ten ci zrobil to zad co chcesz?
3 lis 20:36
godzio187: podam ci przykład to jest to samo :
| | 1 | | 1 | |
a + |
| a = 1 |
| a tak samo jest tu  całość+jakaś część = całość i jakaś część
|
| | 3 | | 3 | |
| | 9 | | 25 | |
po tym przejściu zamieniasz 1 |
| ma ulamek niewlasciwy czyli |
| i dzielisz przez |
| | 16 | | 16 | |
niego
| | 4 | |
następnie pierwiastkujesz i otrzymujesz |
| tak jak napisał .... obliczony cos |
| | 5 | |
podstawiasz pod 1 luub 2 równanie zależy jak wygodniej
3 lis 20:36
godzio187: i obliczasz sin
3 lis 20:37
gimigis: jejku to rozumiem...mi chodzi o to skąd na początku wzięła się ta głupia jedynaka

to cos
2
mam potraktować jako całość czyli jedynkę
3 lis 20:46
gimigis: | 9cos2x | |
| + cos2x = 1 i to chce pomnożyć obustronnie,dlatego dałam taki znaczek / |
| 16 | |
chyba źle się zrozumieliśmy matematyka
3 lis 21:00
gimigis: | 9cos2x | |
| + cos2x = 1 i to chce pomnożyć obustronnie,dlatego dałam taki znaczek / |
| 16 | |
chyba źle się zrozumieliśmy matematyka
3 lis 21:01
gimigis: dzięki za pomoc

zadanie zrobiłam
3 lis 21:30