Rozłóż wielomian na czynniki.
Anulka__1990: Rozłóż wielomian na czynniki a) W(x) = −6x4 − 26x3−8x2
b) W(x) = (3x2−x−4)(x2+2x+1)
3 lis 15:28
Ergo: pomagam z B
3 lis 15:29
Ergo: pierwszy nawias: Δ=1+48=49
√Δ=7
drugi nawias
3 lis 15:34
Ergo: a) −2x2(3x2+13x+4)
dalej oblicz delte miejsca zerowe i rozloz
3 lis 15:37
Anulka__1990: a czy to nie jest poprostu obliczone rownanie a nie wielomian rozłożony na czynniki
3 lis 15:40
Anulka__1990: | | 1 | |
W tym a obliczyłam Δ =121 obliczyłam też x1=−4 i x2= − |
| i co dalej mam |
| | 3 | |
zrobic
3 lis 16:36
Mażena: O ile w waszych wyliczeniach wszystko jest dobrze to w przykładzie a piszesz:
3 lis 16:52
marcin : mam do wyliczenie taka nierownosc
|8−5x|≤2
3 lis 16:53
Mażena: To sobie załóż nową prośbę o zadanie ale jak już piszesz to masz:
8−5x≤2 ⋁ 8−5x<−2
5x≥6 ⋁ 5x>10
3 lis 16:56
....: czy w przykladzie B) nie powinno byc

W(X)=(x+1)
2(x−(4\3))*(x+1)czyli (x+1)
3*(x−(4\3))
3 lis 16:56
Mażena: sorry jest pomyłka

8−5x≤2 ⋁ 8−5x>−2
5x≥6 ⋁ 5x<10
x≥
65 ⋁ x<2
3 lis 16:58
Anulka__1990: | | 1 | |
jezeli x1 wyszło mi −4 a x2 wyszło − |
| to czy w rozłożeniu nie powinni |
| | 3 | |
| | 1 | |
byc W(x)= −2x2(x−4)(x− |
| ) |
| | 3 | |
3 lis 17:11
Mażena: Nie ponieważ zmieniamy znaki na przeciwne
3 lis 17:19
Anulka__1990: dziękuje
3 lis 17:27
mała: 4x2 − 3
heeeeeeeeeeeelp!
6 lut 17:33
Jeruzalem: (2x−
√3)(2x+
√3)
6 lut 17:35
rafi1993: a) W(x)=−6x4−26x3−8x2
W(x)=−2x2(3x2+13x+4)
(3x2+13x+4)=0
3(x2+13/3x+4/3)=0
(x2+13/3x+4/3)=0
(x+13/6)2−169/36+4/3=0
(x+13/6)2=121/36
x+13/6=11/6 ∨ x+13/6=−11/6
x=−1/3 x=−4
więc
W(x)=−2x2(x+1/3)(x+4)
6 lut 22:36