Zadania na prawdopodobieństwo proszę o pomoc
Loona: 1. Rzucamy kostką do gry. Rozważmy zdarzenia : A− liczba oczek podzielna przez 3; B−liczba
oczek jest liczba pierwszą; C− liczba oczek jest mniejsza od 5. oblicz prawdopodobieństwa
zdarzeń : A' , B∩C , A∪C , A∩C' , B'∪C , A'∩B'∩C'
2. Z talii 52 kart losujemy 2 karty. Oblicz jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania:
a) dwóch kierów
b) króla i damy
c) co najmniej jednego asa
3. W urnie znajduja się 2 kule czerwone, 3 białe i 5 zielonych.
a) Jakie jest prawdopodobieństwo, że kula wylosowana z tej urny nie jest czerwona?
b) Z urny dwukrotnie losowano po jednej kuli i nie wrzucano ich z powrotem do urny. Obie
wylosowane kule są białe. Jakie jest prawdopodobieństwo że trzecia kula będzie biała?
4. Czterokrotnie wybieramy losowo próbkę jednego z 10 kolorów, a następnie automat miesza
próbki. Oblicz prawdopodobieństwo ze automat zmieszał próbki czterech różnych kolorów.
5. Na ile sposobów mozna rozwiązać test złożony z 5 pytań jeżeli do każdego podano 3
odpowiedzi?
6. Ile zestawów złożonych z szamponu odżywki i szczotki do włosów mozna utworzyć mając do
dyspozycji 5 rodzajów szamponów, 3 rodzaje odżywek i 4 typy szczotek?
7. Wiadomo że A∪B jest pewne, zdarzenia A i B wykluczaja się i P(A) =0,62. Oblicz P(B)
8. W pudełku są koraliki dwóch kolorów. Czerwonych jest 2 razy więcej niż białych. Szklanych
koralików jest 80%, a 60% wszystkich koralików to czerwone szklane koraliki. Oblicz
prawdopodobieństwo że losowo wybrany koralik:
a) jest szklany lub czerwony
b) jest biały, ale nie jest szklany
3 lis 11:43
aggeta:

3 Zadanie.
Jest kul łącznie 10.
a) 8 innych niż czerwone więc prawdopodobieństwo, że kula nie jest czerwona to 8/10
3 lis 13:36
aggeta:

Nie wiem czy dobrze
3 lis 13:41
godzio187: tak fachowo to tak :
Ω=10
A=8
tak samo w 2

tylko że
Ω=8
A=1
3 lis 13:47
godzio187: nie czekaj to chyba inaczej będzie niech ktoś to sprawdzi
3 lis 13:52