matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomiany
Anulka__1990:
Dane są wielomiany W(x)=−4x+8, P(x)=x
3
−2x+1 ,Q(x)=−5x
3
+x−4 .Zapisz w jak najprostrzej postaci. a) W(x) * P(x) b) 2P(x) − Q(x)
1
c)
W(x) * (P(x) + Q(x))
4
3 lis 16:10
Zbronek:
a)W(x) * P(x)=(−4x+8)(x
3
−2x+1) b)2P(x) − Q(x) =2(x
3
−2x+1)−(−5x3+x−4)
1
1
c)
W(x) * (P(x) + Q(x))=)
*(−4x+8)*(x
3
−2x+1−5x
3
+x−4 )
4
4
teraz wykonaj działania i uporządkuj wyrazy podobne
3 lis 16:51
Anulka__1990:
3 lis 17:41
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick