godzio187: pamiętaj cos i sin możemy swobodnie zmieniać o 360
o a tg i ctg o 180
o
sin(−270)=sin90=1
tg0=0
cos(−180)=cos180=−1
sin270=−1
jak łatwo się nauczyć wartości sin i cos dla 0,90,180,270,360? spójż na to:
0 90 180 270 360
sin 0 1 0 −1 0
cos 1 0 −1 0 1
zobacz co się powtarza sin:
010−1010−1 itd
cos:
10−1010−101
jeśli nie widzisz wykresu w głowie to jest dobry sposób na nauczenie sie

a z tg i ctg to tak:
0 90 180 270 360
tg 0 − 0 − 0
ctg − 0 − 0 −
zauważ tu tak samo sie powtarza pozdrawiam