matura
malina18: ja już po maturze pisac wrazenia dla mnie najlatwiejsze zamkniete najgorszy z dowodem zadanie i
czytaniem ksiazki
3 lis 11:58
muszk: zamkniete to ogólnie jakieś nie porozumienie

a co do otwartych to już nie było tak wesoło
3 lis 12:01
Paweł: Jak dla mnie taka matura mogłaby być w maju

!
Z dowodem na trojkata za ch.. nie wiedzialem jak zrobic. Ktos zrobił? reszte zrobilem. Z
czytaniem ksiazki wystarczylo ulozyc dobry uklad równan
3 lis 12:04
Paweł: x− liczba przeczytanuch ksiazek
t− czas (1 dzien)
x * t =480
(x+8)(t−3)=480
I po zadaniu !
3 lis 12:05
Paweł: bład

jako
x− liczba przeczytanychy stron dziennie oczywiscie
3 lis 12:06
aggeta: Wie ktoś pod jakim adresem można zobaczyć tą próbną maturę?
3 lis 12:10
malina18: fuck sorry no banal lol

d miala 60% kolo

/ na perpektywy.pl o 14
3 lis 12:31
malina18: a to jaki punkt c ma wspolrzedne jesli y=x?
3 lis 12:32
michał: co jeszcze było na tej niby strasznej maturze
3 lis 12:53
matmematyka: masakra to z ksiazkami
3 lis 12:56
matmematyka: i z tm wierzcholkiem c i te ostatnie
3 lis 12:57
Andy: malina18 mi punkt wyszedł 3,3 lub 4,4 bo ... jak jest prostokątny to pitagoras ... tylko
jeszcze trzeba było pitagorasy do tych boków a,b i przeciwprostokątna 10 więc wyszło i mi się
wydaje ok.
3 lis 12:57
matmematyka: sa wyniki juz?
3 lis 12:58
malina18: no tak ale byly punkty podaneto co musiales obliczyc najpierw dlugosci bokow tak

tyle ze nie
miales jak zbytnio
nie rozumeim
3 lis 12:58
michał: napiszcie coś więcej
3 lis 12:58
malina18: ja masakra byly takie altwe zadania a ja kurde zwalialm zalamie sie ale na szczescie za miesiac
druga proba operonowska
3 lis 12:59
Paweł: Mi wyszedł punkt C (12,12) .
3 lis 12:59
3 lis 13:00
malina18: mi 10,12 kurde amsakra
3 lis 13:01
malina18: nie bd na stronie perspektywy.pl o 14
3 lis 13:02
matmematyka: oj jej jednoz ad zle i placzesz?!
3 lis 13:02
Andy: tak wogóle ma ktoś do porównania :
26 x∊ <1,2>
27 x = 7
28 y=−2x + 14
29 7/5
30 (−m+3)/12 = różnica a1−a2 i taka sama dla a2−a3
31 z wektorów wyszło że ten jeden bok CM = (AB + DC) / 2 i reszta z małymi przeróbkami to samo
32 15dni
33 (4,4) lub (3,3)
34 obliczyłem 2 przeciwprostokątne 8 i 15 −

czytanie ze zrozumieniem leży
3 lis 13:03
matmematyka: a jak zrobiliscie to z tym trojkatem KLM?
3 lis 13:04
matmematyka: i tam gdzie byl ciag z m?
3 lis 13:04
matmematyka: 26 i 27 tak samo
3 lis 13:05
matmematyka: m=3 mi wyszloxD
3 lis 13:05
matmematyka: tak sobei obliuczylam heheh
3 lis 13:05
malina18: 1 zle

? pare zle bd miala kolo 60%:(
3 lis 13:06
matmematyka: a jak zrobiliscie ten trojkat rownoramienny
3 lis 13:06
malina18: no m itez m=3
3 lis 13:06
matmematyka: kiedy beda odp wiecie moze?
3 lis 13:06
malina18: za godzinke bd odpowiedzi to jak kazdy zobaczy to pochwqalcie sie wynikami
3 lis 13:06
Paweł: z ciagiem m łatwe było.
Trzeba było skorzystać z:
a3−a2=a2−a1
podsawić i wychodzilo ze 0=0 czyli dla kazdego m pasuje.
3 lis 13:07
malina18: no lwasnie w tej nierownosci kwadratowej prawda

to tam mi nier zabardzo wyszlo wyszlo ze delt
to
√1
3 lis 13:07
matmematyka: Pwel a ja obilczylam m
3 lis 13:08
malina18: o własnie ja z tym cigfiem nie dokonczylam ulozylam uklad rownan wszsytko tam skrocilam i na
dole bnie napsialam 0+0 czyl icale zadanie do dupy?:(
3 lis 13:08
matmematyka: ale z emnie dupa boze
3 lis 13:08
Paweł: Z tym trojkatem rownobocznym K L M zrobił ktoś

Przeglądalem z 4 razy tą ksiazke co dają ze wzorami i stawiam , że to pewnie jakoś trzeba byo
zrobić z podobienstwa trujkątów...
3 lis 13:09
matmematyka: hmmm a bylo zad z ciagien ze wyraz 3 to 14 a wyraz jedenasty to chyba 36 ir oznice trzeba bylo
3 lis 13:09
Andy:

(x−2)
2 + x
2 + (12−x)
2 + x
2 = 100
3 lis 13:09
matmematyka: bylo 2/5 5/2 2 i 5 chyba
3 lis 13:09
Paweł: matematyka: ale bylo trzeba wykazac ze kazde m pasuje
3 lis 13:09
matmematyka: Pawel tak szczerze to prawie wszytsko mam przepisane z te ksiazki co nam dali w tym zadaniu na
KLm
3 lis 13:10
matmematyka: o podobienstwie
3 lis 13:10
Siniaczek: Andy, możesz zdradzić sposób rozwiązania zadania 33?
3 lis 13:10
matmematyka: wiem dupa ze mnie
3 lis 13:10
matmematyka: porazka w tych otwrtych
3 lis 13:11
matmematyka: wiecei gdzie s apierwsze wyniki?
3 lis 13:11
matmematyka: na cke?
3 lis 13:11
Siniaczek: Andy, wyprzedziles moje pytanie
3 lis 13:12
malina18: co a kto tak powiedzial mowie ze ja mam do dupy zadanie zrobione bo nie npsoalam 0=0 xDD
3 lis 13:12
Paweł: a co bylo w 33, te ostatnie zadanie?
3 lis 13:12
Andy:

wektor AB + KA + BM = MK i KC + CD + DM = KM
AK = −KC BM = − MD
po dodaniu obiema stronami i uproszczeniu :
KM = (AB + CD) /2
3 lis 13:13
malina18: walsnue oczym bylo bo nie pamietam?
3 lis 13:14
Paweł: Nigdy nie lubilem zadan z tymi wektorami .....
3 lis 13:15
malina18: ja tez i do tej pory nie czajexd
3 lis 13:15
Andy: defakto z podobnym zadaniem spotkałem się na arkuszu z roz. z 2005 albo jakoś tak.
napewno da się obliczyć to jakoś prościej bo na zwykłem wektorów chyba nie ma.
3 lis 13:16
malina18: a jak tam z tymi ciagami nie nasoailam 0=0 to cale mi przekresla zadanie?
3 lis 13:16
Paweł: w 33 z trojkatem i przyprostokatnymi tak?
To latwe bylo.
Jedna przyprostokatna to x, druga to x+7
czyli wykorzystac wzor na pole, bo pole podane mielismy.
A=x
h=x+7
Obliczyc x i potem z pitagorasa oblioczyc przeciwprostokątną
3 lis 13:16
Paweł: malina− nie wiem
3 lis 13:18
malina18: tak wlasnie tylk otam jkies dziwne duze ulamki wychodzily
3 lis 13:19
matmematyka: Andy a moglam z podobienstwa trojkatow to zrobic?
3 lis 13:19
Andy: chyba najwyżej a2−a1 − (a3−a2) = 0 o ile chodzi o ten ciąg
3 lis 13:20
Paweł: malina− mi wyszły normalne liczby, moze w obliczeniach się pomyliłaś
3 lis 13:20
malina18: pewnie tak jak zawsze
3 lis 13:21
Paweł: Andy przecież to to samo, tylko ze przeniosłes na drugą strone
3 lis 13:21
malina18: kurde zwaliolam ta mature:(
3 lis 13:21
Paweł: Przieciez to proba tylko

Ale jak dla mnei moglaby byc taka w maju
3 lis 13:22
Andy: na początku próbowałem z podobieństwa ale jakaś kaszana wyszła, może coś się pomyliłem w
trakcie nie wiem. Ale napewno było więcej jak 1 sposób.
3 lis 13:22
Paweł: Jestem ciekawy wlasnie jak z tym trojkatem K L M bedzie odpowiedz... NIe lubie zadan gdzie jest
wykaż
3 lis 13:23
Andy: Paweł, a jak inaczej chcesz przyrównać coś do zera jak jest x = x ?
3 lis 13:23
matmematyka: ja tez dowod albo wykaz to juz sie nastawiam na o pkt
3 lis 13:25
Paweł: No ja przezucilem m na jedna strone, liczby na druga i mi wyszlo 0=0
3 lis 13:25
Paweł: Ja licze na conajmniej 75% jak bedzie mniej będe zajebiscie zawiedziony...
3 lis 13:26
malina18: no moglaby byc
3 lis 13:28
matmematyka: no moglobyXD
3 lis 13:28
Andy: ja skończyłem na (−m + 3) / 12 =( −m + 3 ) /12 i napisałem że dla m E IR L = P
3 lis 13:28
matmematyka: e to ile wam w tym zamknietym iloraz wyszedl? co byly odpowiedzi 2/5 5/2 2
3 lis 13:29
Paweł: iloraz 5/2 czyli 2,5
3 lis 13:30
malina18: 2/5 chyba
3 lis 13:30
malina18: albo 5,2 nie pamietam
3 lis 13:30
matmematyka: ktos pamieta?
3 lis 13:34
Andy: chyba 2,5 ... wiem że na kalkulatorze jechałem do a11
3 lis 13:35
malina18: jak i jaxd
3 lis 13:36
Paweł: Kierwa ma ktos te odp

Bym sobie podliczył punkty
3 lis 13:36
Andy: w sumie ja też bym był chętny
3 lis 13:37
matmematyka: ja tez zaczelam liczyc tak normalnei heheh ale mi sie odechcialo przy 6 xD
3 lis 13:38
matmematyka: dobra zaraz odp beda
3 lis 13:38
matmematyka:
3 lis 13:38
Andy: tak wogóle jak myslicie z tymi książkami jak całą strone zamalowałem na czarno i napisałem rozw
tak poupychane po bokach i marginesach to wogóle to będzie sprawdzane ?
3 lis 13:39
3 lis 13:39
matmematyka:
3 lis 13:40
3 lis 13:41
matmematyka: hehe a skad mam wiedziec co daalam w otwarych hehe
3 lis 13:43
matmematyka: otwarte wsyztsko odprocz 2 pierwszych zle heheh
3 lis 13:44
malina18: no ja z otwartycxh kolo 7pkt
3 lis 13:46
malina18: xzamknite dobrz etyle ze nie pamietamktore to ktoro
3 lis 13:46
melka: a pytania do zamknietych, bo nie pamietam?
otwarte prawie wszystko zle ah

w 1 to mi dobrze wyszlo, ale napisalam, ze zadna liczba nie jest ≤0, a nie przedzial
3 lis 13:47
Andy: spoko ... poza estetyką i moimi dwoma przeciwprostokątnymi mam full
3 lis 13:48
malina18: 60%
3 lis 13:53
3 lis 13:53
3 lis 13:56
Kasik:): a ja sie rypnelam na otwartych i tylko 82%
3 lis 14:01
Ergo: mam 100 procent z zamknietych

z otwartych juz nie tak kolorowo bo ksiazki mnie zmylily i
wierzcholek
3 lis 14:02
melka: kiedy maja byc wyniki?
3 lis 14:03
Kasik:): no to widze ze poplynelismy na tych samych zadaniach

a co do wynikow to slyszalam ze w
grudniu
3 lis 14:04
malina18: ja tez na ppoczatku
3 lis 14:07
matmematyka: 56% masakra
3 lis 14:13
matmematyka: makabra
3 lis 14:14
matmematyka: dalej nei wiem czy mozna bylo z podobienstwa trojkatow wyjsc w tym zad z KLM
3 lis 14:15
Andy: dało się dało wszystko się da

są podobne − napewno się jakoś dało
3 lis 14:17
malina18: ja tez kolo tego nie ejstes sama
3 lis 14:17
Andy: to ja pomyłka w 1 zamkniętym i ostatnim otwartym bo obliczyłem dwie przeciwprostokątne.
3 lis 14:19
Beranabus: 86%
3 lis 14:43
melka: jak przeliczace it %?
ile trzeba miec, by miec 30%
chyba mam ok4zle w zmaknietych, a otwarte zle
3 lis 14:44
Beranabus: melka: jak masz 4 źle w zamkniętych to znaczy że masz 21 punktów z części zamkniętej. Zero
punktów z otwartej skoro "źle".
21/50 * 100% = 42%
3 lis 14:55
malina18: 15 pkt razy 2 punkty
3 lis 14:56
matmematyka: kurde wydaje mi sie ze kazdy zdaxD
3 lis 15:03
melka: a to lux, czyli moze kolo 50% bd miec

matematyka − no mi tak samo...
3 lis 15:04
damorka: Matura w sumie była prosta, tzn. wg. mnie

wyniki mi we wszystkich dobrze powychodziły, no chyba, że źle zapamiętałam... no tylko pewnie z
zapisem będzie problem

Ale jestem dobrej myśli

No i oczywiście zadanie z trójkątami, tam
na pewno poległam... ale to tylko 2 pkt.

ORIENTUJE SIĘ KTOŚ do kiedy ma to być sprawdzone?
3 lis 15:05
matmematyka: ok 1 2 tydzien grudnia
3 lis 15:07
damorka: aha, dzięki
3 lis 15:09
melka: ale, ale... jak mowili, ze trzeba miec wszystkie dobrze, wtedy jest 30%, to jak moge miec 42%
jak mam 4zle w zamknietych? ;>
3 lis 15:11
Beranabus: Ktoś powiedział Ci nieprawdę.
3 lis 15:14
Beranabus: Ktoś powiedział Ci nieprawdę.
3 lis 15:14
Beranabus: double post, my bad.
3 lis 15:14
....: to byl banal

ja mam wszystko dobrze jedyne na co mozna narzekac chyba to rozlozenie miejsca

na ciag artymetyczny gdzie w 3 linijkach wychodzi tozsamosc cala strona a na udowodnienie
ze trojkat jest rownoboczny malo bylo xD ja udowodnilem ze wszystkie katy sa takie same 3α=180
3 lis 15:16
melka: czyli tak: ok, powiedzmy, ze mam 20 dobrze z zamknietych, moze ze 2 pkt

bede miala z
otwartych, wiec ile mam ;>
3 lis 15:19
damorka: więc masz 44%
3 lis 15:21
matmematyka:
3 lis 15:23
matmematyka: kurde by sie eta albo bogdan przydali
3 lis 15:24
Beranabus: matmematyka: do czego?
3 lis 15:26
melka: to jak to sie przelicza? ile bylo zadan
3 lis 15:31
Beranabus: melka: wyżej masz linki z arkuszem i z odpowiedziami. Policz sobie.
3 lis 15:39
matmematyka: bo mam pytanko Bernabus
3 lis 15:40
damorka: nie liczy się na ilość zadań tylko na ilość punktów. Można było ich zdobyć 50, prawda?
a Ty piszesz, że będziesz miała może z 22 pkt.
2250 * 100% = 44%
3 lis 15:41
melka: aha, no tak, bo poknocilam otwarte, wiec licze ok 20 z zamknietych i mzoe 2 z otwartych, to
dobrze
3 lis 15:45
matmematyka: to zdalas
3 lis 15:47
matmematyka: a co masz z matmy ogolnie

?
3 lis 15:47
malina18: hehe ja ma 4 klasa matematyczna
3 lis 15:51
72129: te zadania były trudne zdyszałem się uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuoooooooooooooooooooooo
3 lis 15:52
malina18: hehe ja ma 4 klasa matematyczna
3 lis 15:53
melka: ogolnie t ow 2kl mialam 4 <cwaniak2>

teraz ogolnie powinnam miec 3, chociaz powinnam w to
powatpiewac

ale wzielam lekcje prywatnie, dlatego tez nienajgorzej mi poszlo
3 lis 15:55
matmematyka: heh gdzie bogdan i eta
3 lis 15:56
Paweł: Jak wszystko mi uznają to 88%

hehe, yeaaaaaa
3 lis 15:59
melka: Paweł nie musisz wszedzie sie tym jarac...
3 lis 16:02
Paweł: lubie jarać ;>
3 lis 16:12
melka: Dżiz... byloby lepiej, gdybys nie odpowiadal w ogole
3 lis 16:17
Paweł: no chyba nie uwierzyłaś tego? Odpowiedz na takim samym poziomie na jakim pytanie. Napisalem ile
mam % w tym temacie w ktorym sie udzielalem, a Ty swoją odpowiedzą wyszłaś na osobę która
zazdrości
3 lis 16:21
marcin : mam takie zadanie ma ktos moze jakis pomysł

Na egzaminie pisemnym z matematyki należało rozwiazac trzy zadania : 1 z algebry, 1 z geometrii
i 1 z trygonometrii. Wsrod 100 kandydatow przystepujacych do egzaminu rozwiazało :
* zadanie z algebry − 80 kandydatow
* zad.z geometrii − 70 kand.
* z trygonometrii − 60
* wszystkie trzy zadania − 30
* zadania z algebty i geometrii − 60 kand.
* zadania z algebry i trygonometrii − 50 kand.
* zadania z geometrii i trygonometrii − 40 kand.
Ilu kandydatow nie rozwiazało zadnego z zadań ?
3 lis 16:23
marcin : bo musze to jakos matematycznie przedstawić
3 lis 16:23
Mickej: Ludzie maja to do siebie ze sie jarają wynikiem a później sie okazuje że nie było tak wesoło.
To 88 to z podstawy
3 lis 16:23
Mickej: Ludzie maja to do siebie ze sie jarają wynikiem a później sie okazuje że nie było tak wesoło.
To 88 to z podstawy
3 lis 16:24
melka: 'no chyba nie uwierzylas tego?' tak, nie musze wszystkiego rozumiec

masz racje − zazdroszcze, bo mi majca potrzebna jest w ciul... bd miec ok. 50%, wiec bede
zadowolona z tego...
a chodzilo mi o to, ze napisales w 2 tematach, all
3 lis 16:26
melka: aha − czy w maju bedzie latwiejsza, czy tez trudniejsza? bo slyszalam, ze probne sa
trudniejsze, chociaz i z tym roznie
3 lis 16:29
Paweł: no offence
3 lis 16:29
....: marcin z dzialan na zbiorach to obliczyc mozna latwo albo graf sobie narysuj i po robocie
3 lis 16:30
....: probne z oke zawsze sa podobno proste z operonu sa zwykle na poziomie tegorocznej matury
3 lis 16:32
melka: any argue...
a ta byla z czego? oke?
3 lis 17:20
malina18: no xDDD oke
3 lis 19:23
melka: ojej to dadza trudniejsza, bo nawet widza, ze dla wiekszosci byla 'banalna' i na poziomie
gimnzajum −.−
3 lis 20:56
Soczysty: W zadaniu 33 trzeba było obliczyć jaki musi być punkt C żeby powstał trójkąt prostokątny.
Jeżeli dobrze obliczyć, to wychodziły dwa punkty −> (3,3) i (4,4)
Nie miałem pomysłu na to zadanie, ale z rysunku zauważyłem że (4,4) wygląda jakby pasował.
Sprawdziłem rachunkowo i się zgadzało, więc taką też dałem odpowiedź. Czy jest za szansa na
otrzymanie jakiegoś punktu za to?
3 lis 21:10
melka: a ciul ich tam wie... ja w ogole nie wiedzialam o co be w wiekoszsci otwartych, jakos nie
ubolewam
3 lis 21:12
Kasik:): wlasnie nie wiem jak z tym punktem C i nie wiem czy dobrze tresc zrozumialam ale zrobilam
jeszcze cos takiego ze aby byl trojkat prostokatny to ten kat moze sie znajdowac przy boku AB
czyli c musialoby byc na rowni z punktem a lub b... wpisalam to tez jak uznaja to ok a jak nie
to trudno
3 lis 21:39
malina18: no masakra owarte rozszerzonej odp
3 lis 22:40
malina18: no ta byla zamkniete latwe zobaczymy ja tam operonowska zazwyczaj trudniejsza
3 lis 22:46
Spike: 92%
− 4 pkt za zadanie z dowodem z trójkątami równobocznymi, i za zadanie z dowodem ciągu
arytmetycznego 0.0
3 lis 23:10
norka:
zad 33/
najprościej należało rozwiązać tak:
Środek S okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym
jest środkiem AB i R= 12IABI
S( 7,0) R= 5
to ISCI = 5 i xC = yC bo C€: y= x
ISCI2= 25 => ( x C−7)2 + yC2= 25
(x−7)2 + x2= 27
2x2 −14x +49 −25=0 => x2 −7x +12 =0 Δ=1 √Δ=1
x = 4 v x =3 to y=x = 4 v y=x= 3
C1( 4,4) , C2(3,3)
3 lis 23:35