aaa
Mateusz: | | x2−x−12 | |
Wykaż że funkcja f(x)= |
| nie ma miejsc zerowych. |
| | √−x2+4 | |
3 lis 21:22
norka:
Df : −x2 +4 >0 => x2 −4 <0 => x€(−2, 2)
f(x)=0 <=> x2 −x −12=0 Δ= 49 √Δ= 7
x = 4 v x = −3 −−−− obydwa nie należą do dziedziny !
odp ; f(x) nie ma miejsc zerowych.
3 lis 21:32
Mateusz: Wielkie dzięki
3 lis 21:35
norka:
3 lis 21:40
Nikka: Wyznacz dziedzinę funkcji, a następnie znajdź miejsca zerowe licznika.
Rozwiązania równania kwadratowego z licznika nie należą do dziedziny, czyli funkcja nie ma
miejsc zerowych.
3 lis 21:43