Dla jakich Wartości
Anulka__1990: Dla jakich wartości a i b wielomiany P(x)= (x
2−5)
2 i Q(x)=x
4+(a−3)x
3+bx
2+25
Są równe
3 lis 15:34
....: p= x4−10x2+25 czyli wszystkie wykladniki przy potegach musza byc takie same wiec
(a−3)=0
b=−10
lub P(x)=Q(x)==> P(x)−Q(x)=0
x4−10x2+25−[x4+(a−3)x3+bx2+25}=0
−(a−3)x3−10x2−bx2=0
a=3
−10x2−bx2=0
x2(−10−b)=0
b=−10
3 lis 15:43
Ergo: P(x)=x
4 −10x
2+25
a−3=0
a=3 , a b widac ze −10

mam nadzieje ze dobrze
3 lis 15:44
marcin : rozwiąż rownania i nierówności z wartoscia bezwzględna
|8−5x|≤2
3 lis 16:04
Anulka__1990: a rozumiem skąd sie wzieło

ale b nie mam pojecia.... ta matma to czarna magia
3 lis 16:58