trygonometria
kemajla: mam straszny problem z trygonometria.
Do pewnego momentu umiem roziwazać i zostaje z takim czymś
sin23x=√2/2
3 lis 18:25
godzio187: możesz napisać początek ? bo nie sądze żeby na końcu zostało takie coś
3 lis 18:56
godzio187: Witaj
Eta
3 lis 18:56
AS: | | √2 | |
sin(3*x) = √ |
| ≈ 0,8409 |
| | 2 | |
3*x = 57
o 15' + k*360
o , k ∊ C
x = 19
o 5' + k*120
o , k ∊ C
| | √2 | |
sin(3*x) = −√ |
| ≈ −0,8409 |
| | 2 | |
3*x = −57
o 15' + k*360
o , k ∊ C
x = −19
o 5' + k*120
o , k ∊ C
3 lis 19:17
kemajla: sin2 3x −√2sin3x +0,5 = 0
To jest to zadanie
i
3 lis 19:40
AS: Przyjmuję podstawienie: sin(3*x) = t
Uproszczone równanie kwadratowe
t2 − √2*t + 0.5 = 0
Δ = (√2)2 − 4*1*0.5 = 2 − 2 = 0 , √Δ = 0
t = √2/2
Równanie: sin(3*x) = √2/2
3*x = 45o + k*360o k ∊ C 3*x = 135o + k*360o k ∊ C
x = 15o + k*120o , k ∊ C x = 45o + k*120o k ∊ C
3 lis 20:03
kemajla: dzięki wielkie

4 lis 13:20