l
Patka: Jeden z kątów trójkąta prostokątnego ma miarę 30 stopni, najkrótszy bok ma długość 8. Jakie
długości mają pozostałe boki tego trójkąta ?
3 lis 21:10
godzio187: sin30=8/x
x=16
tg30=8/y
y=8*3/
√3
3 lis 21:13
godzio187: | | √3 | |
na to drugie przejscie w tg nie patrz  tg30= |
| |
| | 3 | |
3 lis 21:14
djmaniek: jeżeli kąt lezy naprzeciw najkrótkszego boku to sin30=1/2
sin30=8/c
8/c=1/2
c=16
c2=a2+b2
256=64+b2
b2=192
b=√192
3 lis 21:18
Patka: Ale ja nie mogę rozwiązać w ten sposób bo nie miałam tego sin xd
3 lis 21:19
aggeta: Jak masz trójkąt prostokątny(90 stopni) i podany kąt 30 stopni to wiadomo, że kolejny kąt ma 60
stopni.
180−90−30=60
Z zależności trójkąta(rysunek) obliczasz.
3 lis 21:25
aggeta:

jeżeli najkrótsz a=8 to dalej dasz rade
3 lis 21:28
Patka: Dzięki wielkie
3 lis 21:37
godzio187: agata tu sie z tobą nie zgodze

przeciwprostokątna jest 2a wiec tam gdzie jest 2a ma byc
a
√3
3 lis 21:42
aggeta: omyłeczka

1,7a>2a racja
3 lis 21:44