kojarzące się z fizyką (przynajmniej mnie...)
klepacz: Z miejscowości A do B odległej od A o 160 km wyruszył samochód i rowerzysta.
Prędkość rowerzysty jest o 50 km/h mniejsza od prędkości samochodu.
Czas przejazdu samochodu jest o 3 godz. i 20 min.krótszy od czasu przejazdu rowerzysty.
Oblicz średnie prędkości samochodu i rowerzysty.
Mógłby mi ktoś powiedzieć o co tu chodzi? Mam to zrobić układem równań z dwoma niewiadadomymi
czy jakieś działania z wielomianami...
3 lis 19:25
shellerini: x− prędkośc rowerzysty
t− czas rowerzysty
x+50km/h − prędk.samochodu
t−3h20min= t−3 1/3h − czas samochodu
160km− droga
xt=160
(x+50)(t−
103)=160
no i rozwiąż to dalej. wydaje mi sie że bedzie dobrze
3 lis 20:15
klepacz: Mam pytanie...
skoro czas przejazdu auta jest o 3 i 1/3 godz. krótszy to,czy nie mogłoby być t+10/3

Wydaję mi się,że wtedy czas przejazdu roweru plus te 3 godz. i 20 min. = czas przejazdu auta...
5 lis 15:54
klepacz: Mam pytanie...
skoro czas przejazdu auta jest o 3 i 1/3 godz. krótszy to,czy nie mogłoby być t+10/3

Wydaję mi się,że wtedy czas przejazdu roweru plus te 3 godz. i 20 min. = czas przejazdu auta...
5 lis 15:54
klepacz: a tutaj założyłaś,że t to jest czas roweru...więc to by było (tak jak to napisałaś)
czas roweru minus 3 godz. i 20 min. = czas auta
a to przecież czas auta jest o 3 godz. i 20 min. krótszy...
i nie wiem właśnie czy mi się zasadnie tu coś nie zgadza...
ehh zawsze kłopot z sensownym rozpisaniem zadania mam...
ale w tym przypadku chyba logicznie będzie t + 10/3...
5 lis 16:54