hmmm
Andro: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie |x2+4x−5|=m ma dokładnie 3
rozwiązania.
3 lis 21:45
Mariusz: narusyj wykres x2+4x−5=(x−1)(x+5) mamy więc miejsca zerowe
nakładamy moduł i rysujemy
potrzymy dla jakiej wartości ma trzy rozwiązania z wykresu
3 lis 22:09
norka:

odp: dla m = 9 równanie ma dokładnie trzy rozwiązania.
wykres zaznaczony na czerwono
to wykres funkcji : y = Ix
2 +4x −5I
po odbiciu tej części paraboli y = x
2+4x −5 : W( −2,−9) , x
1 = 1 x
2 = −5
która znajduje się pod osią OX.
więc dokładnie trzy rozwiązania są dla m= 9
3 lis 22:16
marcin : kto mi pomoże mam takie zadanie ;
wyznacz liczbe, ktorej przyblizenie jest rowne 36, wiedzac , ze jest przyblizenie nadmiarem,
bład bezwzgledny jest rowny 0,37 . oblicz blad wzgledny tego przyblizenia
3 lis 22:20
Andro: dzięki wielkie
3 lis 22:21
AROB: do
marcina
błąd bezwzględny = I wartość rzeczywista − wartość przybliżona I
x − szukana wartość rzeczywista
I x − 36 I = 0,37 ⇒ x − 36 = 0,37 ∨ x − 36 = −0,37
x = 36,37 x = 35,63
Ponieważ przybliżenie miało być z niedomiarem, należy wybrać tylko liczbę 35,63.
| | błąd bezwzględny | | 0,37 | |
błąd względny = |
| = |
| ≈ 0,01 |
| | wartość rzeczywista | | 35,63 | |
błąd względny procentowy = błąd względny * 100% = 0,01 * 100% = 1%
4 lis 00:03
marcin : arob wielkie dzieki

a w czym moge tobie pomoc
4 lis 14:08