wyznaczanie punktów w układzie współrzędnych
Kaśka: Punkty A i D są dwoma kolejnymi wierzchołkami rombu ABCD, a prosta o równaniu y=x+5 jest jego
osią symetrii . oblicz współrzędne wierzchołków B i C tego rombu , gdy A=(−2,3) i D=(1,−2)
3 lis 20:45
barbara:
27 gru 21:00
tom:

Do prostej k: y=x+5 ∊A(−2,3) bo 3= −2+5=3
zatem przekątna AC=k: y= x+5
druga przekątna DB ⊥AC ma równanie :
y= −(x−x
D)+y
D ⇒ y= −x−1
Rozwiązując układ równań : y=x+5 i y= −x−1 otrzymasz współrzędne punktu S(−3,2)
S jest środkiem odcinka AC i BD
zatem: x
C= 2x
S−x
A =... i y
C= 2y
S−y
A=...
i x
D= 2x
S−x
B =... i y
D= 2y
S−y
B=...
dokończ .....
27 gru 21:24