stereometria
Monika L: Ile kropli wody o średnicy 2mm zmieści się w szklance w kształcie walca o promieniu 3cm i
wysokości 8cm.

?
Z góry bardzo dziękuję
3 lis 10:01
Zbronek: oblicz obj.kropli i szklanki (w tych samych jednostkach) i podziel Vszklanki przez
Vkropli
3 lis 10:15
agus: zamieniasz na takie same jednostki:
r
k=2mm
r
w=3cm=30mm
h
w=8cm=80mm
liczysz objętość kropli wody:
V
k=
43πr
k3=
43π*2
3=
323π
liczysz objętość walca:
V
w=Pp
w*h
w=πr
w2*h
w=π*30
2*80=72000π
Dzielisz objętość walca przez objętość jednej kropli, dzięki czemu otrzymujesz ile kropli
mieści się w walcu:
| | Vw | | 72000π | |
|
| = |
| =72000*332=6750 |
| | Vk | | 323π | |
3 lis 10:20
Monika L: Super. Dziękuję. Znowu ratujesz mi życie. Miłego dnia
3 lis 10:22