ile pierwiastków ma równanie liniowe ax b=0?
benek: ile pierwiastków ma równanie liniowe ax+b=0?
3 lis 17:11
godzio187: 2
3 lis 17:12
godzio187: a nie pomyłka
3 lis 17:13
benek: godzio187 jak to przedstawić? mam określić ile pierwiastków ma równanie liniowe ax+b=0? (tzn
napisać "algorytm" w c++)
3 lis 17:18
godzio187: szczerze to nie wiem
3 lis 17:19
benek: dzieki za chęci
3 lis 17:25
Łobo: ax+b=0
ax=−b
x=−b/a
Równanie liniowe ma tylko jeden pierwiastek rzeczywisty równy −b/a. Nie trzeba zakładać, że a
jest rożne od 0, bo jakby było to już na początku równania widać, że nie jest to równanie
liniowe.
PS. Chyba trochę za późno.
11 sty 21:14
Saizou : Łobo równanie liniowe może mieć też nieskończenie wiele pierwiastków gdy a=0 i b=0, czyli
mamy postać y=0
11 sty 21:33
Łobo: No racja, jednak 5 z algebry nie swiadczy o dobrym poziomie wiedzy
11 sty 22:05
Saizou : albo też nie mieć w cale miejsc zerowych
11 sty 22:06
Ajtek:
Godzio na starym niku jeszcze
11 sty 22:08
Mila:
ax+b=0
1) a≠0 istnieje dokładnie jedno rozwiązanie :
2) a=0 i b=0 istnieje nieskończenie wiele rozwiązań, gdyż mamy sytuację:
0*x=0 i niezależnie co podstawimy za x równanie spełnione.
3) a=0 i b≠0 brak rozwiązań, gdyż mamy sytuację np. taką:
0*x=7
11 sty 22:22
Godzio:
Ajtek na bardzo starym

Byłem wtedy dnem matematycznym

Ale chyba tyle umiałem, nie
sądzę, żebym to był ja.
11 sty 22:27
Ajtek:
Godzio, kiedyś pokazywałeś stary nik i równania/nierówności kwadratowe chyba

. Być może
się pomyliłem

.
11 sty 22:28