równianie logarytmiczne...
luki: 2x
log2/3 x =
4√32/3
Kombinuje i nic mi nie wychodzi

Dodam że odp jest x=2
3 lis 11:34
Zbronek: x=2/3
log2/3x
L=2*(2/3
log2/3x)
log2/3x=2*2/3
(log2/3x)2
| | 25 | | 2*24 | | 2 | |
P=( |
| )1/4=( |
| )1/4=( |
| )1/4*2 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
2*2/3(log2/3x)2=( |
| )1/4*2 |
| | 3 | |
(log
2/3x)
2=1/4
log
2/3x=1/2
x=
√2/3
3 lis 12:34
Zbronek:
lub log2/3x=−1/2
x=√3/2
3 lis 13:06
marcin : rozwiąż rownania i nierówności z wartoscia bezwzględna
a) |1−3x|>−1
b) |8−5x|≤2
3 lis 15:40
Zbronek:
a)x∊R,bo | | jest zawsze ≥0
b)|8−5x|≤2 ⇒8−5x≤2 i 8−5x≥−2
rozwiąż te dwie nierówności,odp będzie część wspólna rozw.
3 lis 16:22
marcin : Zbronek umiesz rownania i nierownosci z wartoscia bezwzgledna
3 lis 16:33