znajdź
Anulka__1990:
Znajdź liczbę której kwadrat jest równy iloczynowi jej sześcianu i liczby o 2 od niej
mniejszej.
Wychodziło by na to, że x
2 = x
3 (x−2) . Tylko co dalej

Pomóżcie.
3 lis 17:25
godzio187: 0 mi wyszło
3 lis 17:37
Anulka__1990: ale jak to obliczac
3 lis 17:38
godzio187: na początek dziele przez x
2
1=x(x−2)
1+(−1)=x
0=x
3 lis 17:43
godzio187: a nie czekaj błąd mi sie wkradł 1 zgubilem

jednak nie wiem jak
3 lis 17:43
godzio187: ale ogólne to 0 to spełnia
3 lis 17:44
godzio187: x2−2x−1=0 równanie kwadratowe i obliczyć Δ?
3 lis 17:45
godzio187:
3 lis 17:47
Zbronek:
dla porządku :
x2 = x3(x−2) .
x2−x4+2x3=0
x2(−x2+x+1)=0⇔x2=0 lub −x2+x+1=0
Δ=..itd
3 lis 18:10