planimetria
zosia: Proszę o jakieś wskazówki do zadań:
1.Stosunek długości przekątnych rombu ,którego bok ma długość 8 ,jest równy 4:3.Oblicz pole
tego rombu.
2.podstawa trójkąta ABC ma długość 12.Kąty przy podstawie mają miary 30*i 45*.Oblicz pole i
obwód tego trójkąta.
3.Z wierzchołków prostokąta poprowadzono proste prostopadłe do jego przekątnej .Proste te
dzielą przekątną na 3 równe części,każda o długości 5 cm.Oblicz pole i obwód tego trójkąta.
4Przekątna AC równoległoboku ABCD ma długość6 cm,a przekątna BD jest prostopadła do boku AD
oraz kąt ostry między przekątnymi ma miarę 60*.Oblicz pole i obwód tego równoległoboku.
3 lis 12:40
Dorota:

przekątne dzielą się na równe części pod kątem prostym
| | ef | |
Pole rombu P= |
| gdzie e i f to długość przekątnych.
|
| | 2 | |
Wiemy o nich,że
ef=
43 oraz,że długość boku to a=8
aby wyliczyć długość przekątnej skorzystaj z tw.Pitagorasa, gdyż jak widać powstały 4 trójkąty
prostokątne o bokach a,
12e i
12f
3 lis 13:19
zosia: Dziękuje,z tym sobie poradzę;
)...
Może jakieś wskazówki do dalszych zadań?
Poproszę.
3 lis 19:53
zosia: pomoże ktoś,czy za trudne
4 lis 19:05
zosia: 

?
4 lis 19:55
zosia:
9 lis 10:27
zosia: | | 48 | | 64 | |
coś mi w tym zadaniu nie wyszło: przekątne mają długości |
| i |
| ,a pole w podanym |
| | 5 | | 5 | |
rozwiązaniu wychodzi 19,2 cm
2,a mi 61,44cm
2.Co zrobiłam źle?
9 lis 10:33
zosia: 
9 lis 20:09