da
BLAMGAM O POMOC: powieszchnia boczna bolca jest prostokątem o wymiarach 12πcm na 6cm. Oblicz objętość i pole
powieszchni tego walca. Rozpatrz dwa przypadki
3 lis 18:44
godzio187: 1o pod H podstaw 12π
2o pod H podstaw 6
z Pb=2πrH obliczysz r (12π*6=2πrH)
3 lis 18:51
Grześ: P
cał=P
b+P
Pod=P
b+π*r
2=P
b+π*(L/2π)
2=P
b+L
2/4π
P
b=12π*6=72π cm
2
Przypadek 1.
L=6 cm
h=12π cm
P
cał=72π cm
2 + 6
2/4π cm
2=(72π + 9/π) cm
2
Przypadek 2.
L=12π cm
h=6 cm
P
cał=72π cm
2 + (12π)
2/4π cm
2=(72π + 36π) cm
2 = 108π cm
2
Mam nadzieję, że nigdzie się nie pomyliłem w rachunkach, a w każdym razie idea jest ta
3 lis 19:06
BLAMGAM O POMOC: dzieki kolego
3 lis 19:42