prosze o szybką odpowiedź
koles1515: dana jest funkcja f(x)=(m2−4m)x2+2mx+1.
a) wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja f osiąga wartość najmniejszą i
ma dwa różne miejsca zerowe.
b) wykaż, że nie istnieje wartość parametru m, dla którego miejsca zerowe funkcji f są liczbami
przeciwnymi.
3 lis 22:25
norka:
a) by f(x) miała wartość najmniejszą to parabola ramionami do góry
więc a >0 => m
2 −4m >0 => m(m−4)>0 => m€( −∞,0) U ( 4,∞)
i by jednocześnie miała dwa rózne miejsca zerowe , to : Δ>0
Δ=4m
2 −4m
2 +16m = 16m
16m>0 => m >0
cz. wspólna tych dwu warunków: to m€(4,∞)
odp: m€ (4, ∞)
b) Funkcja musi być kwadratowa, więc;
założenie: m
2 −4m ≠0 => m≠0 v m≠4
x
1 = −x
2 => x
1 +x
2 = 0
zw wzoru Viete
'a x
1+x
2 =
−b2a
| | −2m | | −2m | |
to |
| =0 => |
| =0 , przy m ≠0 skracamy m
|
| | m2−4m) | | m(m−4) | |
| | −2 | |
=> |
| =0 −−− sprzeczność
|
| | m−4 | |
odp: taka wartość parametru "m" nie istnieje.
3 lis 22:52
norka:
Na przyszłość , nie pisz tekstów: " proszę o szybką odpowiedź"

Szybko, to jeżdżą pociągi expresowe( jak się nie zepsują po drodze)
3 lis 22:56