Pomocy.. nie wiem jak to zrobić.! Prosze..
Alicja:Blaty dwóch stołów narysowano w jednakowej skali.
a) Który blat ma większą powierzchnię?
b) Katóry blat ma większy obwód?
3 lis 15:57
Alicja: Kto mi pomoze?
3 lis 16:31
Zbronek:
√3
Selipsy=πab ,gdzie a,b− półosie,b=1/2*2m=1m;a=
(jeśli narysujesz półoś pionową,to
2
pkt przecięcia elipsy i ogniska utworzą trójkąt równoboczny o boku 1
Selipsy=π√3/2
3
3
√3
Oelipsy≈π(
(a+b)−√ab)=π(
(1+
)−√1*√3/2)=....
2
2
2
okrąg sama policz r=0,8
Może można to prościej pokazać....