f
j: 3a3 * (2a2b5)2 : 18(a2b)4 * b5
Dla a = 3 i b = 999 ma wartość równą ?
Bardzo proszę o pomoc
3 lis 16:07
....:
3a7*b10
−−−−−−−−−−−−−− mozesz skracac bo to mnozenie
18*a8*b9
b 999 333
−−−−= −−−−−−−= −−−−− =55,5
6a 18 6
3 lis 16:11
P: ale nie ma takiego wyniku

mam takie :
A 222 B
1119 C 333 D
1113
3 lis 16:19
....:
sorry zgubilem tam 2
2
3a7*b10*2
2
−−−−−−−−−−−−−− =4b\6a=222 sorry moj blad

18*a8*b9
3 lis 16:27
Patka: Kolego... skąd Ci się to wszystko wzięło bo nie mogę pojąć

Mogła bym prosić o rozpisanie ?
3 lis 16:40
....:
3a3*(2a2)2*(b5)2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− pamietaj ze (xa)b=xa*b
18*(a2)4*b4*b5
3a3*4a4*b10 12a7*b 2b 1998
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−= −−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−
18a8*b9 18a8 3a 9
3 lis 16:48
....: kurde ... przesunal mi sie tekst w drugiej linijce sorry jeszcze nie ogarnalem jak na tym forum
pisac od wczoraj tu goszcze
3 lis 16:49
marcin : umie ktos nierownosci z wartoscia bezwzgledna

i zwykłe
3 lis 16:50
godzio187: ułamek można zapisać tak: "U { TEKST }{ TEKST }" (powiemdzy U a { nie ma spacji)
3 lis 16:53
....: dasz rade to odcczytac czy nie ?
3 lis 16:53
Patka: Taaak

! dzięki wielkie ^^

*
3 lis 16:56
....: dzieki godzio
3 lis 16:57
....: nie ma za co
3 lis 16:57
Patka: Ale nie wychodzi poprawny wynik

czemu tam jest 1998 ?
3 lis 17:09
....: 2b= 2* 999
3 lis 17:28
....: dlaczego nie wychodzi ? 1998\9 =222
3 lis 17:29
marcin : mam do rozwiazania rownania ;
(x−1)2−2(x−3)>(x+√5)(x−√5)
3 lis 17:50
3 lis 17:54
....:
x2−2x+1−2x+6> x2−5
−4x>−12
x<3
3 lis 17:56
marcin : godzio pomoz mi no

prosze
3 lis 17:56
marcin : tylko nie rownania

nie nawidze tego
3 lis 17:57
....: to nie sa rownania tylko nierownosci
3 lis 17:57
Patka: x2 − 2x + 1 −2x + 6 > x2 − 5
x2 − 2x − 2x −x2 > −1−6−5
−4x > −12 / (−4)
x < 3
Chyba dobrze ^^
3 lis 18:00
Patka: lee.. ktoś mnie uprzedził ^^
3 lis 18:01
marcin : patka ale to jest rozwiazanie tego (x−1)2−2(x−3)>(x+√5)(x−√5)
3 lis 18:10
Patka: a co ty chciałeś Oo ?
3 lis 18:12
marcin : nie no o to mi chodziło i nie wiem czy dobrze zrobilem z kumplem

a pomozesz mi to bo tego
naprawde nie rozumiem
2,5x−2 4−0,75x
−−−−−−−− − −−−−−−−−− =x+ 1
2 3 −−
6
ta 2,5x − 2 to do pierwszego ułamka a to 4−0,75x to do drugiego − te 6 na dole to do mianownika
do ! aha i ta 3 nadole w mianowniku to do drugiego ułamka
3 lis 18:19
3 lis 18:21
....: pomnoz razy 6
3(2,5x−2)−2(4−0,75x)=x+1
7,5x−6−8+1,5x=x+1
8x=15
x=1,875
3 lis 18:22
godzio187: | 2,5x−2 | | 4−0,75x | | x+1 | |
| (tu jest odejmowanie czy mnożenie?) |
| = |
| tak ma to wyglądać? |
| x | | 3 | | 6 | |
3 lis 18:23
godzio187: tam na dole nie x tylko 2
3 lis 18:23
marcin : odejmowanie , ale ten ułamek ma tak wyglądać ze 2,5x−2 i podzielone ( czyli w mianowniku tez 2)
. a ten drugi co napisałeś to dobrze tylko ze po = sie jest tak = x+1 w ułamku jeden ( cZyli
jedynka w liczniku a 6 na dole w mianowniku )
3 lis 18:28
marcin : juz wiesz jak

ma to wygladać
3 lis 18:31
....: czyli ja zle rozpisalem sorry ale pomysliles sie w zapisie i pozniej jak liczylem to blad przez
to mialem
3 lis 18:32
marcin : soryy nie umiałem inaczej

to wiesz jak : w liczniku jest te 2,5x−2 i w mianowniki 2 i w
drugim jest w liczniku 4−o,75x iw mianowniku jest przez 3 i rowna sie x i + i w liczniku 1 a w
mianowniku 6 tak myslałes

bo tak mam tu napisane
3 lis 18:34
....: 3(2,5x−2)−2(4−0,75x)=6x+1
7,5x−6−8+1,5x=6x+1
3x=15
x=5
3 lis 18:42
marcin : taki wynik wyszedłl tak
3 lis 18:44
marcin : a umie ktos usunąć niewymiernosc z mianownika bo tez tego nie jaze
w o gole ja tylko lubie ppotegi wyrazenia elgebraiczne i cos tam jeszcze
3 lis 18:46
....: pisz
3 lis 18:48
marcin : oki

w liczniku jest tak 2
√3 a w mianowniku 4
√5
a drugi to ten w liczniku 1−3
√3 a w mianowniku 2−
√2
3 lis 18:51
....: 2√34√5 *4√54√5=8√1580=√1510
3 lis 18:56
....: 1−3√32−√2*2+√22+√2=2−5√3−3√62
3 lis 18:59
marcin : a po tym * i po tym ułamku to co jest

= i ten 3 ułamek czy co
3 lis 18:59
marcin : a wyznaczanie liczb. nap. mam takie zadanie : wyznacz liczbę ktorej przyblizenie jest rowne 36,
wiedzac ze jest to przyblizenie nadmiarem , błąd bezwzgledny jest rowny 0,37 . Oblicz błąd
względny tego przyblizenia
3 lis 19:04
....: * to mnozenie a po tamtym ulamku jest + dobrze widziales ten 3 ulamek to wynik
3 lis 19:10
....: sorry ja musze isc na razie wiec nie pomoge
3 lis 19:11
marcin : a odp. kiedys tam bo ja mam to na niedziele
3 lis 19:14